«Мистецький арсенал» та «Довженко-Центр» у 2023 започатковують спільну програму – проводитимуть події у межах культурних проєктів в Україні та за кордоном.

Перша спільна подія  кінопоказ фільму «Кам’яний хрест» Леоніда Осики 1868 року. Стрічку демонструватимуть під час освітньої програми до виставки «Серце землі», яка триває в «Мистецькому арсеналі». Показ із кінознавчим коментарем планують провести у січні 2023-го.

Виставка «Футуромарення» у «Мистецькому арсеналі». Фото: Олександр Попенко

У лютому центри проведуть низку спільних подій на Вільнюському книжковому ярмарку. Із квітня по вересень організовуватимуть кінопрограму на виставці «Футуромарення. Україна і авангард», що відбудеться у музеї KUMU в Талліні. 

Також анонсували спільні події, перформанси та кінопокази під час «Книжкового Арсеналу».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – єдиний в Україні державний фільмофонд, він має власну кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, кіноархів, медіатеку й майданчик для виступів незалежних театрів. Комплекс розташований на вулиці Васильківській.


У липні 2022 року «Довженко-Центр» офіційно перейшов у підпорядкування Держкіно (до цього центр підпорядковувався Мінкульту). Згодом Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому центрі вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву.

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-Центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції. 12 листопада центр влаштував «двіж волевиявлення», який підтримали активісти.

14 листопада міністр культури заявив, що реорганізацію «Довженко-Центру» скасують, але де-факто її лише призупинили.


Ми розповідали про людей, які працюють у «Довженко-Центрі».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі