«Довженко-Центр» 28 травня повідомив, що установа у «стані неплатоспроможності». Причиною для заяви в Центрі називають те, що Держкіно подало до Мінфіну занижені показники на фінансування Центру. Фактично «Довженко-Центр» не має коштів, щоб продовжувати роботу. Голова інституції Іван Козленко подав у відставку, а в самій установі провели обшуки правоохоронці. Коротко про те, що відбувається з «Довженко-Центром» у матеріалі The Village Україна.

Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів, що зберігає понад 6000 найменувань художніх, документальних та анімаційних фільмів українського та закордонного виробництва, створених із 1909 року. В установі зберігаються особисті архіви режисерів та артефакти українського кінематографа. Центр також проводить наукові дослідження в галузі кінематографії, укладає й видає літературу з історії кіно, спеціалізовані кіновидання.

Що сталося?

«Довженко-Центр» у 2020 році не отримав від держави фінансування. Персоналу не виплатили зарплатню ще за січень і лютий (70% бюджету центру витрачається на зарплатню працівникам). Тому з березня Центр вирішив поставити «на стоп» роботу особового складу й так зберегти 66% окладу. На ці виплати витрачали гроші, які «Довженко-Центр» мав від оренди нерухомості та проведення заходів. Та через карантин заходи скасували, а за березень і квітень усі гроші вичерпалися. «З кінця травня Центр не здатен більше сплачувати обов’язкові податки та чинні зобов’язання за договорами [...] Ресурси Центру повністю вичерпано», – кажуть у Центрі.

Установа не отримає коштів від держави найближчим часом, бо бюджетна програма не затверджена. Кажуть, зверталися до Міністерства культури та профільного комітету Верховної Ради – там не змогли допомогти.

«Довженко-Центр» – член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Центр повідомив федерацію про загрозу для фільмофонду, адже майно Центру можуть арештувати через претензії кредиторів, якщо вони будуть підтверджені через суд.

Що каже директор Центру?

Винуватцями ситуації, що склалася, директор «Довженко-Центру» Іван Козленко називає голову Держкіно Марину Кудерчук і посадовця Міністерства культури Володимира Якубівського. «Будь-яка комунікація з Центром із боку обох посадових осіб ігнорується», – каже Козленко. Не підписано паспорти бюджетної програми, за якою виділяються гроші для інституції. Окрім цього, чиновники передали Міністерству фінансів некоректну інформацію про результативні показники Центру, переконаний Козленко.

Якубівського він називає «де-факто керівником Міністерства культури». «Він визначає обсяги фінансування провідних культурних інституцій на власний розсуд, не дослухаючись до аргументів їхніх керівників, так, ніби розподіляє власні, а не бюджетні кошти, суттєво ускладнюючи їхню роботу», – коментує Козленко.

Очільник «Довженко-Центру» написав заяву про відставку, а в разі ліквідації Центру, керувати цим процесом відмовляється.

До чого тут обшуки?

28 травня в «Довженко-Центр» з обшуком прийшли правоохоронці та працівники СБУ. Це не пов’язано із заявою Центру про стан неплатоспроможності, зі слів Козленка. А стосується кримінальної справи за актом ревізії від Державної аудиторської служби України.

Однак, прокуратура Києва каже, що обшуки в «Довженко-Центрі» відбулися через розслідування справи щодо можливої корупції з боку посадовців Центру, а також Міністерства культури й відділення Фонду держмайна в Києві під час розрахунків за оренду. Розслідують можливу крадіжку приблизно 6 мільйонів гривень. Обшуки дозволив Голосіївський районний суд Києва.

Що кажуть у Держкіно

Голова Держкіно Марина Кудерчук заперечує слова Козленка й каже, що перейматися «Довженко-Центром» має Міністерство культури, а не Держкіно.

«Ця інформація неправдива – це єдине, що можу сказати. Я рекомендую ставити питання Міністерству культури. Це заклад Міністерства культури, не наш заклад. А ми лише в межах нашої програми держпідтримки кінематографу даємо суму грошей. У цьому році у зв’язку із секвестром бюджету ми подали для всіх скорочені суми [...] З керівником я навіть не знайома. На запрошення познайомитися він не відповів. Щодо фінансування Центру – це питання до міністерств, не до нас», – прокоментувала ситуацію Кудерчук.

Що кажуть у Мінкульті

Запевняють, що «наполегливо працюють над розв’язанням проблеми з фінансуванням» Центру: спільно з Міністерством фінансів шукають для установи гроші. Обіцяють надіслати Мінфіну найближчим часом паспорт бюджетної програми, яка передбачає виділення коштів для «Довженко-Центру».

Фото: Анна Шакун для The Village Україна