Редакція The Village Україна виділяє найкращі українські фільми 2023 року за підсумками двох головних індустріальних нагород: премії «Золота дзиґа» та премії кінокритиків «Кіноколо». Збираємо переможців і номінантів в основних номінаціях і розповідаємо, де можна переглянути стрічки. 

Найкращий ігровий повнометражний фільм

   

«Ля Палісіада»

Це дебютна стрічка режисера Філіпа Сотниченка, знята в жанрі пострадянського нуару. Головні герої – слідчий і судовий психіатр, які розслідують убивство міліціонера, у дружину якого були колись обидва закохані.

Події розгортаються за кілька місяців до скасування смертної кари в Україні, у 1996 році. «Ля Палісіада» отримала нагороди на Роттердамському та Вільнюському кінофестивалях.

Трейлер фільму «Ля Палісіада»

Перемога на премії «Кіноколо»: «Найкращий повнометражний ігровий фільм». 

4 номінації на «Кіноколо»: «Відкриття року», «Найкраща режисура», «Найкращий актор», «Найкращий сценарій»

   

Режисер: Філіп Сотниченко

У ролях: Андрій Журба, Валерій Олейникова, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко

Прем’єра в Україні: «Київський тиждень критики-2023»

Прокат в Україні: 11 січня 2024 року

«Памфір»

Історія фільму «Памфір» розгортається навколо родини з прикордонного села в Чернівецькій області: голова родини приїжджає додому після тривалих заробітків і постає перед труднощами, що спіткали його рідних. Це авторська стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука в декораціях Буковини на Маланку.

Ми спілкувалися з режисером «Памфіра» до прем’єри стрічки на Каннському кінофестивалі, після премʼєри в Україні (зі спойлерами), а також розпитували знімальну групу про знімання в Чернівецькій області.

«Памфір» дебютував на Каннському кінофестивалі в програмі «Двотижневик режисера». Британське видання The Guardian включило «Памфір» у перелік найкращих фільмів 2023 року.

Трейлер фільму «Памфір»

10 перемог на премії «Золота дзиґа»: «Найкращий фільм», «Найкраща режисерська робота», «Найкращий сценарій», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща жіноча роль другого плану», «Найкраща операторська робота», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкраща спеціальні ефекти», «Найкращий дизайн костюмів», «Найкращий грим»

   

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук

У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Олена Хохлаткіна, Олександр Ярема

Прем’єра в Україні: «Київський тиждень критики-2022»

Прокат в Україні: 23 березня 2023 року

Де дивитися заразNetflix, Sweet.TV, Takflix, Megogo, КиївстарТБ

«Люксембург, Люксембург»

Другий повнометражний фільм Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург» – це історія про близнюків із міста Лубни, які вирушають на пошуки батька в Люксембург. Головні ролі виконали співзасновники хіп-хоп гурту «Курган & Agregat» Аміл і Раміл Насірови. Світова прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі.

The Village Україна підготували цілу серію матеріалів про стрічку: інтерв’ю з режисером і виконавцями головних ролей; репортаж зі зйомок фільму в Києві й Лубнах; велику історію про те, як «Курган & Agregat» стали волонтерами після 24 лютого, а також розмову з продюсером «Люксембург, Люксембург» Володимиром Яценком.

Трейлер фільму «Люксембург, Люксембург»

4 номінації на премію «Кіноколо»: «Найкращий повнометражний ігровий фільм», «Найкраща режисура», «Найкращий актор», «Найкращий сценарій фільму». 

8 номінацій на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий фільм», «Найкраща режисерська робота», «Найкращий сценарій», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща жіноча роль другого плану», «Найкращий монтаж», «Найкращий дизайн костюмів», «Найкращий грим»

   

Режисер: Антоніо Лукіч

У ролях: Аміл і Раміл Насірови

Прем’єра в Україні: перший показ в Україні відбувся в рідному селищі Аміла та Раміла Насірових Близнюки на Харківщині

Прокат в Україні: 13 квітня 2023 року

Де дивитися зараз: Netflix, Sweet.TV, Takflix, Megogo, «КиївстарТБ»

«Степне»

Це історія про чоловіка, який у 1990-ті й «на тлі соціального відчуження» повертається додому з великого міста, щоб піклуватися про хвору матір. Перед смертю жінка розповідає синові про «скарб», який вона заховала в сараї. 

«Степне» зняла українська режисерка Марина Врода, яка у 2011 році отримала «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю за фільм «Крос». Стрічку відзначили за найкращу режисуру на 76-му Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

Трейлер фільму «Степне»Трейлер фільму «Степне»

6 номінацій на премію «Кіноколо»: «Найкращий повнометражний ігровий фільм», «Відкриття року», «Найкраща режисура», «Найкращий актор», «Найкраща акторка», «Найкращий сценарій фільму»

   

Режисерка: Марина Врода

У ролях: Олександр Максяков, Ніна Антонова, Олег Примогенов, Радмила Щеголева

Прем’єра в Україні: «Молодість-2023» 

«Довбуш»

Стрічка «Довбуш» режисера Олеся Саніна («Поводир», «Мамай») оповідає про народного месника Олексу Довбуша. Фільм слугує універсальною історією про боротьбу українців за свої землю та свободу, а тому не намагається бути біографічним кіно.

«Довбуш» закриває епоху державної підтримки кіно в Україні – про це ми розпитували режисера стрічки Олеся Саніна.

Трейлер фільму «Довбуш»

2 номінації на премію «Кіноколо»: «Найкращий повнометражний ігровий фільм», «Найкращий актор»

   

Режисер: Олесь Санін

У ролях: Сергій Стрельников, Олексій Гнатовський, Агата Бузек

Прокат в Україні: 24 серпня 2023 року

Де дивитися зараз: Sweet.TV

«Клондайк»

17 липня 2014 року в Донецькій області росіяни збили із ЗРК «Бук» літак Malaysia Airlines рейсу MH17, через що загинули 298 людей. «Клондайк» – це фільм про подружжя, яке мешкає на місці збиття літака на Донбасі. Детальніше про проєкт ми розповідали в інтерв’ю з режисеркою.

«Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного – евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак», – ідеться в синопсисі стрічки.

Світова прем’єра «Клондайку» відбулася на найбільшому фестивалі незалежного кіно США «Санденс» (це перша українська ігрова картина в міжнародній конкурсній програмі фестивалю). На фестивалі стрічка здобула приз за найкращу режисуру. 

Трейлер фільму «Клондайк»

9 номінацій на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий фільм», «Найкраща режисерська робота», «Найкращий сценарій», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща операторська робота», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий монтаж», «Найкращі спеціальні ефекти», «Найкращий грим». 

Перемога в номінації «Найкраща жіноча роль» премії «Золота дзиґа»

   

Режисерка: Марина Ер Горбач

У ролях: Оксана Черкашина, Сергій Щадрін, Олег Щербина

Прем’єра в Україні: «Київський тиждень критики-2022»

Прокат в Україні: 3 листопада 2022 року

Де дивитися зараз: Netflix

«Відблиск»

Дія фільму «Відблиск» відбувається у вигаданому майбутньому, – в Україні, яка перемогла у війні, але не впоралася з корупцією. Головний герой – військовий хірург Сергій, який після полону повертається до цивільного життя: намагається владнати стосунки з колишньою дружиною та їхньою дочкою.

«Відблиск» дебютував на Венеційському кінофестивалі у 2021 році та вперше в історії українського кінематографа позмагався за «Золотого лева» в основній конкурсній програмі. 

Трейлер фільму «Відблиск»

5 номінацій на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий фільм», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща операторська робота», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий звук»

   

Режисер: Валентин Васянович

У ролях: Роман Луцький, Андрій Римарук, Станіслав Асєєв

Прем’єра в Україні: «Київський тиждень критики-2022»

«Ти мене любиш?»

17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни (СРСР) і народження іншої – України. «Ти мене любиш» – це історія про дорослішання, любов і рефлексію на події 90-х, яку зняла режисерка Тоня Ноябрьова. Основна прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі «Берлінале» у 2023 році.

2 номінації на премію «Кіноколо»: «Найкраща акторка», «Найкращий сценарій фільму»

   

Режисерка: Тоня Ноябрьова

У ролях: Карина Химчук, Андрій Шабанов, Наталія Лазебникова, Олександр Жила

Премʼєра в Україні: Одеський міжнародний кінофестиваль-2023

Найкраща документальна стрічка

   

«20 днів у Маріуполі»

Упродовж 20 днів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну журналіст й оператор агенції Associated Press Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко висвітлювали події в Маріуполі під час російської облоги. Вони передавали медіафайли з міста й зафіксували воєнні злочини агресора, включно з бомбардуванням пологового будинку.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Прем’єра відбулася на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс», де вона здобула приз за результатом голосування глядачів. Роботу Мстислава Чернова також висунули на премію «Оскар» від України в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Трейлер фільму «20 днів у Маріуполі»

Перемога на премії «Кіноколо»: «Найкращий документальний фільм». 

2 номінації на «Кіноколо»: «Відкриття року», «Найкраща режисура»

   

Режисер: Мстислав Чернов

Прем’єра в Україні: Docudays-2023

Прокат в Україні: 31 серпня 2023 року

«Ми не згаснемо»

Це історія про дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та подорож до вершин Гімалайських гір. Пʼятеро головних героїв-підлітків «шукають пригод, протестують і борються із сірістю й нудьгою» в Золотому й Станиці Луганській, які з 2014-го перебувають на лінії фронту.

Знімання фільму почали ще у 2019 році, до початку повномасштабної війни, а завершили вже у воєнний час. Стрічку «Ми не згаснемо» показали на «Берлінале»-2023.

Трейлер фільму «Ми не згаснемо»

Перемога на премії «Золота дзиґа»: «Найкращий документальний фільм». 

1 номінація на премію «Кіноколо»: «Найкращий документальний фільм»

   

Режисерка: Аліса Коваленко

Прем’єра в Україні: Одеський міжнародний кінофестиваль-2023

«Залізні метелики»

«Залізні метелики» Романа Любого – це фільм про збиття росіянами літака MH17, розслідування обставин трагедії, яке тривало вісім років, а також спроби російської пропаганди приховати злочин. Фільм показували на фестивалі незалежного кіно «Санденс» у США в січні 2023 року, а такожна Берлінале.

Трейлер фільму «Залізні метелики»

1 номінація на премію «Кіноколо»: «Найкращий документальний фільм».

   

Режисер: Роман Любий

Прем’єра в Україні: Docudays-2023

Прокат в Україні: 20 липня 2023 року

«Звідки куди»

Польський режисер Мачек Хамела, який зняв «Звідки куди», сам сів за кермо евакуаційного автобуса й зняв повнометражне документальне роуд-муві про те, як українці вимушено виїжджають з України через повномасштабне вторгнення РФ.

Стрічка стала найкращим повнометражним документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023 року. Фільм «Звідки куди» також показали на Каннському кінофестивалі й номінували премію Європейської кіноакадемії.

Трейлер фільму «Звідки куди»

1 номінацію на премію «Кіноколо»: «Найкращий документальний фільм»

   

Режисер: Мачек Хамела

Прем’єра в Україні: Одеський міжнародний кінофестиваль

«День Українського Добровольця»

Одна доба з життя попспівачки, відеоінженера, історика, реставраторки, ученого-полярника й пенсіонерки, які змінили життя через війну, – у документальному фільмі «День Українського Добровольця» від Володимира Тихого. 

Режисер зняв кіно вже після початку повномасштабної війни та реалізував його разом із командою «Вавилонʼ13». Це перший український фільм, який показав британський суспільний мовник BBC.

Трейлер фільму «День Українського Добровольця»

1 номінація на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий документальний фільм»

   

Режисер: Володимир Тихий

Прем’єра в Україні: Kharkiv MeetDocs

«Крихка памʼять»

«Крихка памʼять» Ігоря Іванька оповідає історію про молодого кінооператора, який випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда – радянського й українського оператора Леоніда Бурлаки. Головний герой Ігор намагається дізнатися, який був його дід, поки хвороба Альцгеймера не відбере його памʼять. 

Тизер фільму «Крихка памʼять»

1 номінація на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий документальний фільм»

   

Режисер: Ігор Іванько

Прем’єра в Україні: Docudays UA

Найкращий короткометражний ігровий фільм

   

«ГКЧП»

Фільм Аркадія Непиталюка «ГКЧП» показує життя дитячого табору під Запоріжжям на тлі спроби державного перевороту в СРСР, яка відбулася 19 серпня 1991 року. Поки в Москві стояли танки й барикади, у дитячому таборі вирувало кохання, а по телевізору йшло «Лебедине озеро».

Трейлер фільму «ГКЧП»

Перемоги на преміях «Кіноколо» та «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний ігровий фільм»

   

Режисер: Аркадій Непиталюк

Де дивитися зараз: Takflix

«Це побачення»

Це історія про Київ під час повномасштабної війни, «де життя не припиняється у всіх його проявах». «Це побачення» стало першим ігровим фільмом режисерки Надії Парфан («Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго», «Я не хотіла робити фільм про війну»), а також першим проєктом власного виробництва онлайн-кінотеатру Takflix.

Фільм показали на Берлінському кінофестивалі у 2023 році – там він отримав спеціальну відзнаку міжнародного журі. Детальніше про проєкт – в інтерв’ю режисерки Надії Парфан The Village Україна.

Трейлер фільму «Це побачення»

Номінації на премії «Кіноколо» та «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний ігровий фільм»

   

Режисерка: Надія Парфан

Де дивитися зараз: Takflix

«Джорданʼ96»

Дебют Катерини Лесик у форматі ігрового кіно показує реальну історію, яка трапилася з батьками української режисерки напередодні її народження. Дія фільму розгортається в провінційному містечку середини 90-х. За сюжетом, 18-річний Андрій допомагає в пошуках зниклого друга-однокласника Жені, батько якого – місцевий кримінальний авторитет.

«Джорданʼ96» показали у 2022 році на одному з найбільших фестивалів короткого метру Palm Springs ShortFest, що проходить у Каліфорнії.

Тизер фільму «Джорданʼ96»

1 номінація на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний ігровий фільм»

   

Режисерка: Катерина Лесик

«Велика маленька війна» 

«Велика маленька війна» – це короткометражка про кримінал у селі, війну та відповідальність за свої вчинки в антуражі 90-х. Це фільм українського режисера Мирослава Латика, який раніше зняв фільми «Королі репу», «Максим Оса та золото Песиголовця» та «Халепа на 5 baksiv». Премʼєра відбулася на фестивалі «Миколайчук Open».

TEASER_BIG SMALL WAR from Polygon Film on Vimeo.

Трейлер фільму «Велика маленька війна»

1 номінація на премію «Кіноколо»: «Найкращий короткометражний ігровий фільм»

   

Режисер: Мирослав Латик

Прем’єра в Україні: «Миколайчук Open»-2023

Найкращий короткометражний документальний фільм

   

«Фортеця Маріуполь. Останній день на «Азовсталі»

Український військовий Дмитро Козацький із позивним «Орест» провів на «Азовсталі» 84 дні. За день до полону він зняв відео, яке встиг передати обʼєднанню Babylon’13. Матеріал перетворили в щемку пʼятихвилинну короткометражку «Фортеця Маріуполь. Останній день на «Азовсталі».

Фільм «Фортеця Маріуполь. Останній день на «Азовсталі»

Перемога на премії «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний документальний фільм»

   

Режисер: Дмитро Козацький

Де дивитися зараз: YouTube

«Літургія протитанкових перешкод»

Документальна картина від режисера «Памфіра» розповідає про українських скульпторів, які створювали постаті Ісуса Христа для хресних ходів, але після початку повномасштабного вторгнення РФ почали виготовляти протитанкові перешкоди для ЗСУ. Виробництво профінансував американський журнал The New Yorker.

«Літургія протитанкових перешкод» відкривала Sarajevo Film Festival у 2022 році. Після цього фільм узяв участь у понад 80 міжнародних кінофестивалях, зокрема на «Санденсі» й фестивалях у Торонто й Нью-Йорку. 

Фільм на The New Yorker

1 номінація на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний документальний фільм»

   

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук («Памфір»)

Де дивитися зараз: YouTube

«Я не хотіла робити фільм про війну»

Надія Парфан не хотіла робити фільм про війну, але повномасштабне вторгнення РФ змусило. Стрічка-тревелог показує перші тижні після 24 лютого 2022 року, коли режисерка разом із чоловіком Іллею Гладштейном поверталися з Близького Сходу до Києва. Дорогою Парфан документувала історії близьких і власні емоції, серед героїв – маріупольський режисер Олександр Суровцов, журналістка Анастасія Станко й мистецтвознавиця Оксана Семенік.

Фільм «Я не хотіла робити фільм про війну» зняли за підтримки журналу The New Yorker. Він брав участь у міжнародному фестивалі Hot Docs у Торонто й Visions du Reel у Ньоні (Швейцарія).

Фільм на The New Yorker

1 номінація на премію «Золота дзиґа»: «Найкращий короткометражний документальний фільм»

   

Режисерка: Надія Парфан

Де дивитися заразYouTube

Найкращий анімаційний фільм

   

«Мавка. Лісова пісня»

Головний довгобуд українського кіно від студії Animagrad, який став рекордсменом стартових касових зборів серед українських релізів за всю історію. «Мавку» анонсували ще у 2015 році. Прем’єру спочатку планували на 29 грудня 2022 року, але врешті вона відбулася 2 березня 2023-го. Ми детальніше розповідали про процес виробництва картини та вплив «Мавки» на український кінопрокат.

Трейлер мультфільму «Мавка. Лісова пісня»

1 номінація на премію «Кіноколо»: «Найкращий анімаційний фільм»

   

Режисери: Олександра Рубан, Олег Маламуж

Прем’єра в Україні: 2 березня 2023 року

Де дивитися зараз: Sweet.TV

«Маріуполь. Сто ночей» 

Анімаційний фільм «Маріуполь. Сто ночей» від режисерки Софії Мельник – це історія про маленьку дівчинку, яка прокидається від вибухів 24 лютого 2022 року. Прототипом головної героїні стала чотирирічна Аліса, яка пережила облогу Маріуполя, перебувала на «Азовсталі» в останні тижні захисту міста, а після евакуації із заводу-гіганта російські окупанти відділили Алісу від матері. 

Перемога на премії «Кіноколо»: «Найкращий анімаційний фільм»

   

Режисерка: Софія Мельник

Прем’єра в Україні: Docudays-2023 

«Путлер Капут»

«Як помре Путін?» Режисер Микита Лиськов запропонував не один, а вісім варіантів «креативної страти» президента РФ Володимира Путіна, які розробили різні українські аніматори. 

Перемога на премії «Золота дзиґа»: «Найкращий анімаційний фільм»

   

Режисер: Микита Лиськов