Український фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого покажуть на американському фестивалі незалежного кіно «Санденс».

«Цей фільм присвячений пасажирам й екіпажу рейсу MH17 і всім жертвам російської агресії проти України. Це наша реакція на непокаране вбивство 298 громадян різних країн і континентів, яке було скоєне в нас удома, і ми не могли не висловитися. Це наша відповідь убивцям і брехунам від нас як від громадян України і як громадян Світу»,  розповідає режисер «Залізних метеликів» Роман Любий.

Продюсерами стрічки стали Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце. 

«У світі, у якому насильство може прикриватися лише брехнею, а брехня – приховуватися лише насильством, «Залізні метелики» показує правду про те, що відбулося з MH17, і також те, що було поставлено на кін через відсутність відповіді на це. Цей випадок масового вбивства не лише зруйнував життя людей і майбутнє, яке вони могли побудувати, але й містив паростки майбутнього, у якому ми тепер живемо», – відгукується про фільм команда Sundance Film Festival.

Світова прем’єра стрічки відбудеться в конкурсній секції World Cinema Documentary Competition у січні 2023 року. В український прокат фільм вийде в липні 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липні 2014 року на Донбасі збили літак рейсу MH17. На борті було 298 людей пасажирів й екіпажу. Загинули всі. Винними в цій трагедії визнали Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка й засудили до довічного ув'язнення.


Український фільм «Клондайк» Марини Ер Горбач теж про терористичний акт РФ зі збиттям малайзійського «Боїнга» на Донбасі. Його прем’єра теж відбулася на кінофестивалі «Санденс». Він вийде в український прокат восени. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі