Фільм українського документаліста Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс».

«Для нашої команди це не просто досягнення, це честь. Я сподіваюся, що цей фільм не лише приверне увагу та підтримку міжнародної спільноти, але й стане частиною документальної бази про російське вторгнення в Україну та потенційні військові злочини, які сталися в Маріуполі», – прокоментував автор фільму Мстислав Чернов.

У секції World Cinema Documentary Competition фільм змагався з 11 стрічками зі всього світу, серед яких був ще один український фільм – «Залізні метелики» Романа Любого про трагедію МН17. Головний приз журі у секції зрештою отримав фільм чилійської документалістки Маіте Альберді The Eternal Memory.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Sundance – американський фестиваль незалежного кіно, який влаштовують щороку з 1978-го.


«20 днів у Маріуполі» – стрічка спільного виробництва Associated Press і Frontline. У фільмі показано, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення – обстріли, загибель населення, бомбардування пологового будинку.


У Маріуполі Мстислав Чернов працював разом із фотографом Євгеном Малолєткою, вони висвітлювали події в перші тижні війни для інформаційної агенції Associated Press. За репортажі з Маріуполя Чернов і Малолєтка стали лауреатами премії Гонгадзе 2022 року, а також номінантами премії Deutsche Welle.


У січні 2022-го стрічка «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач стала першим українським ігровим фільмом, який отримав нагороду на Sundance.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі