Режисерку Марину Ер Горбач та її фільм «Клондайк» про події війни на Сході України відзначили на американському кінофестивалі Sundance.

Горбач отримала нагороду за найкращу режисерську роботу The Directing Award у конкурсній секції World Cinema Dramatic.

«Клондайк» – перший український ігровий фільм, який отримав нагороду на Sundance.

Фільм зображує історію родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines, що сталася 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.

Головні герої, Ірка і Толік, очікують народження дитини. Починається війна, але жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») і Олег Щербина («Черкаси»).

«Тема міжнародної авіакатастрофи МН-17 — привід привернути увагу до життя під час війни в Україні. Ця престижна кінонагорода означає, що нам вдалось перенести глядачів по той бік екранів їхньої стрічки новин. […] Сприймаю цю перемогу як маленьку краплину в багатолітній боротьбі України», – коментує The Village Україна Горбач.

Фестиваль Sundance цьогоріч проходить в онлайн-форматі через циркуляцію штаму «Омікрон», онлайн-перегляд фільмів буде доступний за абонементами та квитками на Sundance до 30 січня.

В українському прокаті стрічка має з’явитися у 2022 році.


Sundance – американський фестиваль незалежного кіно, який влаштовують щороку з 1978-го.

У грудні 2021 року драму «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач відібрали в основну конкурсну програму Sundance. «Клондайк» став першою українською ігровою стрічкою у цій програмі фестивалю. У 2020 році на Sundance отримав нагороду український документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. У ньому також йдеться про сім'ю з Донбасу та життя у зоні війни.

Фільм «Клондайк» також увійшов до конкурсної секції 72-го Берлінале «Панорама». На Берлінському кінофестивалі стрічку показуватимуть 1020 лютого 2022 року.

До програми Берлінале потрапив ще один український фільм про дітей на війні – документальний фільм «Терикони» Тараса Томенка. Він змагатиметься в секції Generation Kplus.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі