Український фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука ввійшов у перелік найкращих фільмів 2023 року від The Guardian.

«Успішний кінопрокат у Великій Британії й визнання найкращим фільмом року від The Guardian (медіа з 200-річною історією) – це важливе досягнення для нашого фільму, його команди й країни. За рік після премʼєри на Каннському кінофестивалі «Памфір» отримав безліч відзнак і нагород, став міжнародним хітом, який побачили на фестивалях і в прокаті сотні тисяч глядачів у всьому світі. І ми будемо працювати надалі, щоб представляти Україну на найвищому рівні», – коментує The Village Україна продюсерка фільму Олександра Костіна.

«Це підбірка, де український фільм займає своє місце, – додає в коментарі режисер Сухолиткий-Собчук. – І я неймовірно радий та пишаюся тим фактом, що саме «Памфір» отримав такого роду визнання, де художні якості стоять на високому рівні, де у світовому контексті, звучить український авторський голос. І у цьому висловлюванні вже починають шукати пояснення, чому саме українці настільки сильні, настільки відчайдушні. Серед вшитих контекстів, прихованих кодів, знаходять відповіді й причини любові до свободи та самопожертви. Через «Памфір» з нами як із нацією знайомляться не тільки через війну. Завдяки фільму глядачі часто отримують відповіді, що ж ми за народ такий волелюбний, відважний, який протистоїть сильному ворогу, що переважає нас у кількості, а ми всеодно стоїмо як єдина нація, єдине ціле. Для мене це важлива ознака того, що авторські голоси «про нас» отримують гідну увагу».

Список від британського видання містить 37 стрічок. Серед них – «Тар» із Кейт Бланшетт у головній ролі, «Фабельмани» Стівена Спілберга, «Син» Флоріна Зеллера, а також документалки про музиканта Little Richard і мігрантів в ірландському містечку Ґорт.

В українському прокаті стрічка «Памфір» уже зібрала понад 11,5 мільйона гривень. Станом на 6 червня на фільм продали більш як 78 тисяч квитків, відзначають у Film.ua.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За сюжетом, історія «Памфіра» розгортається навколо родини з прикордонного села: голова родини приїжджає додому після тривалих заробітків і стикається з труднощами, що спіткали його рідних. Це авторська стрічка в декораціях Буковини на Маланку. «Памфір» можна буде переглянути на стримінгу Netflix з 22 червня 2023 року.

Ми спілкувалися з режисером «Памфіра» до прем’єри стрічки на Каннському кінофестивалі, після премʼєри в Україні (зі спойлерами), а також розпитували знімальну групу про знімання в Чернівецькій області.


За шість вікендів в українському прокаті з 23 березня «Памфір» зібрав 76 414 глядачів, а касові збори стрічки становили понад 11 мільйонів гривень. Найуспішнішим кінотеатром в Україні для стрічки став київський «Жовтень». Детальніше про комерційний успіх фільму ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі