Жінки однієї з військових частин ЗСУ зараз випробовують дві моделі бронежилетів з конструктивно вигнутою пластиною, пишуть в Міноборони.

Нова розробка враховує особливості будови жіночого тіла.

Бронежилети тестують під час виконання навчально-бойових завдань. Це роблять вдруге після врахування побажань жінок за результатами першого тестового носіння.

На бічних сторонах бронежилету видно демпферні вставки. Вони забезпечують щільне прилягання до жіночого тіла та виконують функцію захисту.

   

Анатомічний жіночий бронекостюм власного виробництва вперше представили в Україні у вересні 2023 року. Бронекостюм виготовила компанія «Українська Броня». Модель називається «Рута Люта» й від чоловічого варіанту відрізняється бронежилетом, який виготовили з урахуванням анатомії й фізіології жіночого тіла.

Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже безкоштовно передали українським захисницям.

Також для жінок-військовослужбовиць створили лінійку полегшених бронеплит. 

У лавах ЗСУ служить 37 тисяч жінок, і вже понад тисяча з них стали командирами. Наприкінці травня артилерійський підрозділ ЗСУ уперше очолила жінка – Любов Плаксюк родом із містечка Баранівка на Житомирщині. Раніше вона працювала вчителькою історії, але у 2016 році вступила до лав ЗСУ. Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління.

У грудні 2021-го в Україні ввели військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік. Зрештою військоблік для жінок відтермінували на рік, до жовтня 2023-го. За цей час обіцяють ухвалити законопроєкт, який зробить облік добровільним.