Український виробник «Арсенал Патріота» створив для жінок-військовослужбовиць лінійку полегшених бронежилетів, які містять плити з броньованої сталі.

Вага таких бронеплит становить 2,3 кілограма, а товщина з повним покриттям – 21 міліметр. Водночас середня вага звичайних плит становить 3,55 кілограмів.

Комплект із двох бронеплит SAPI коштує 5 500 гривень, а одна плита найменшого розміру – 2 750 гривень.

Виробник запевняє, що ці бронеплити захищають від декількох пострілів бронебійно-запальними набоями, а також не потребують моментальної заміни, як порівняти з керамічними плитами.

«Їхній захист сміливо можна прирівняти до плит 5-го класу. Крім того, бронеплити мають протиуламкові властивості й помʼякшення заперешкодної травми [травма від деформації плити через кульове влучення]», зазначають в «Арсеналі Патріота».

Твердість металу бронеплити – 5863 HRC, а сталь – Armox Advance (5 міліметрів) від шведського концерну SSAB.

Плити мають: анатомічний вигин за формою грудної клітини та зрізані кути, спеціальну балістичну повсть (8 мм), яка затримує осердя й уламки оболонки кулі, а також додатковий захист від бокового вильоту осердя.

Таблиця для підбору розмірів бронеплит

Бронеплити проходять процедуру відстрілу, зокрема й додатковими набоями – 7Н6М.

Плити виготовляють згідно з ДСТУ, вони також мають офіційні сертифікати відстрілу. Крім протоколу випробувань, також надають сертифікат на партію бронеплит терміном на 6 місяців.

За пів року повномасштабної війни компанія виготовила вже 35 000 комплектів плит.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У лавах ЗСУ служить 37 тисяч жінок, і вже понад тисяча з них стали командирами. Наприкінці травня артилерійський підрозділ ЗСУ уперше очолила жінка – Любов Плаксюк родом із містечка Баранівка на Житомирщині. Раніше вона працювала вчителькою історії, але у 2016 році вступила до лав ЗСУ. Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління.

Кількість жінок-військових в Україні зросла у 15 разів за десять років із 2008-го. У жовтні 2018-го набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ.


Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже безкоштовно передали українським захисницям.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: «Арсенал Патріота»