У грудні 2021-го в Україні оновили перелік спеціальностей, за якими жінки мають ставати на військовий облік. У ньому було понад 100 професій, зокрема, програмістки, архітекторки, інженерки, маркетологині, журналістки, фотографки й операторки, менеджерки, музикантки, фінансистки, психологині, історикині, юристки. Оновлений перелік викликав суспільний резонанс, і в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік. Згодом кількість спеціальностей, які підлягають обліку, скоротили до 14 позицій.

Військовий облік жінок мали почати з 1 жовтня 2022 року, але, зрештою, відтермінували ще на рік. Тим часом у Верховній Раді працюють над законопроєктом, який має встановити, що жінок братимуть на військовий облік лише добровільно.

Чому виникає стільки проблем зі введенням військового обліку для жінок; навіщо це роблять, якщо жінок не збираються мобілізувати; чи буде облік добровільним; чи дозволятимуть жінкам виїхати за кордон; і що взагалі збираються змінити в законі про військову службу в найближчий рік.

Розбиралися з цими запитаннями з Андрієм Новаком, адвокатом юридичної компанії «Міллер».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Андрій Новак


адвокат юридичної компанії «Міллер»

Що з переліком спеціальностей, які підлягають військобліку?

Коротко. Міноборони скоротило перелік спеціальностей для військового обліку жінок до 14 позицій. Це спеціальності в галузях держбезпеки, транспорту (зокрема, водного й авіаційного), будівництва й інженерії, харчових технологій, радіоелектроніки, медицини, біотехнологій, фінансів, психології та соцзабезпечення.

Детальніше. Досі на обліку стояли жінки, які пройшли військову кафедру, медики та жінки, які служили за контрактом. У березні 2021-го Верховна Рада внесла зміни до закону «Про військовий обов’язок і військову службу», частину одинадцяту в першій статті виклали в новій редакції, відповідно до якої, жінок, які мають спеціалізації, споріднені з військовими, в обов’язковому порядку беруть на облік військовозобов’язаних. Перелік таких спеціалізацій мало підготувати Міноборони, відповідний наказ видали в жовтні 2021-го. Тоді в переліку було понад сто професій. Після хвилі критики Міноборони новим наказом внесло зміни до попереднього, скоротивши перелік до 14 спеціалізацій і семи споріднених із ними професій. Повний перелік можна подивитися тут.

Що може статися за рік. У Генштабі неодноразово наголошували, що в держави немає гострої потреби збільшувати кількість військовозобов’язаних жінок. За словами Ганни Маляр, Міноборони взагалі пропонує скорити кількість спеціальностей, за якими жінки підлягають військовому обліку, до трьох: медицини, радіотехніки та харчових технологій. Наразі в ЗСУ є потреба лише в таких фахівчинях, кажуть у Міноборони.

Військовий облік необов’язково означає мобілізацію?

Коротко. Ні, необов’язково. Він потрібен, щоби держава знала, скільки людей із якого регіону вона може призвати в разі потреби.

Детальніше. Військовий облік необов’язково означає мобілізацію. Узяття на військовий облік означає лише те, що держава знатиме про тих людей (жінок і чоловіків), яких у разі необхідності вона може мобілізувати. Держава знатиме, які в них спеціалізація, стан здоров’я, підстави для відтермінування. Це потрібно для зручності. Так, у Міноборони буде інформація про те, що на Київщині вони можуть мобілізувати (умовно) п’ять тисяч медиків. А, наприклад, на Вінниччині – тисячу медиків, дві тисячі кухарів і п’ятсот картографів. Генштаб буде розробляти мобілізаційне завдання для кожного регіону та завчасно знатиме, що в такому-от регіоні можна розраховувати на певну кількість жінок відповідної спеціальності. І військовозобов’язаних будуть викликати точково, у ручному режимі, а не вручаючи повістки всім підряд на вулиці.

Для більшості жінок у плані мобілізації нічого не зміниться. Постановка на облік не означає автоматичної мобілізації, призивати можуть тільки відповідно до мобілізаційних завдань. У 12-ій частині першої статті закону «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлено, що жінки на військовому обліку можуть бути призвані чи залучені для виконання робіт з оборони держави у воєнний час. У мирний час жінок можуть прийняти на військову службу тільки в добровільному порядку. Це стосується тільки жінок, які перебувають на військовому обліку. Якщо вони не перебувають на обліку, ніхто їх мобілізовувати не буде.

Що може статися за рік. Немає гарантій, що, коли умовні два-три мільйони жінок, захочуть стати на військовий облік, територіальні центри комплектування не захлинуться від цього напливу. У Міноборони заявляли, що працюють над тим, щоби на військовий облік можна було стати онлайн. Як працюватиме сама процедура постановки, поки що невідомо. Також незрозуміло, чи військовозобов’язаних жінок будуть визначати за дипломом про освіту, чи за фактичним місцем роботи. Усе це мають прописати в підзаконних актах.

То військовий облік для жінок буде добровільним чи ні?

Коротко. У Міноборони обіцяють, що зроблять військоблік для жінок добровільним, окрім як для медиків. Над відповідним законопроєктом уже працюють, але в чинному законі йдеться про обов’язковий облік.

Детальніше. Питання добровільності чи обов’язковості постановки на облік має вирішувати саме Верховна Рада, у Кабінету міністрів в особі Міноборони таких повноважень немає. Міноборони може визначити тільки порядок їхньої постановки на військоблік і список спеціальностей. А якщо в законі прописано, що жінки мають стати на військоблік в обов’язковому порядку, значить, міністерство діятиме відповідно до закону.

Наказ, який відтермінував початок обліку для жінок до 2023 року, не змінює норм чинного законодавства. Водночас завдяки відтермінуванню парламентарі встигнуть внести зміни до законодавства, щоби врегулювати це питання та зробити військовий облік добровільним, обіцяють у Міноборони.

Що може статися за рік. У Верховній Раді працюють над законопроєктом №6482, який має встановити, що жінки, які мають спеціалізацію з переліку Міноборони, можуть бути взяті на військовий облік тільки за власним бажанням. У цьому ж проєкті закону прописано, що жінки, які мають спеціалізацію або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на облік обов’язково. Тобто медиків братимуть на облік в обов’язковому порядку, а всі інші з переліку спеціальностей зможуть робити це добровільно (якщо парламентарі зрештою ухвалять законопроєкт).

Чи можна буде військовозобов’язаним жінкам виїхати за кордон та які ще можуть бути обмеження?

Коротко. У Міноборони обіцяють, що військовозобов’язані жінки зможуть виїжджати за кордон. Щодо інших обмежень – поки що незрозуміло.

Детальніше. Якби військоблік для жінок стартував вже в жовтні 2022-го, довелося би застосовувати до жінок усі чинні норми закону щодо військовозобов’язаних – про відтермінування, звільнення зі служби, перетин кордону тощо.

Тобто у військовозобов’язаних жінок мають з’являтися певні обов’язки, як-от зобов’язання бути на військовому обліку за місцем проживання; прибувати за викликом у центри комлектування, дільниці, коли будуть мобілізаційні розпорядження чи повістки; повідомляти центри комплектування про зміну місця проживання тощо.

Щодо виїзду за кордон, то наразі риторика військово-політичного керівництва така, що жінок, які є військовозобов’язаними, випускатимуть за межі України. Поки що заборона виїздити за кордон є на законодавчому рівні, тому що військовозобов’язані (закон не розрізняє їх за гендером) не можуть перетинати кордон без дозволу центрів комплектування. Військовозобов’язані під час воєнного стану можуть виїхати за кордон лише за певних умов, зокрема, за сімейних обставин, якщо вони виключені з військового обліку, навчаються за кордоном тощо.

Що може статися за рік. Щодо військовозобов’язаних жінок може з’явитися розпорядження від Міноборони, яке дозволить їм виїжджати за кордон (якщо міністерство діятиме відповідно до своїх заяв).

Що в підсумку

  • Перелік спеціальностей для військового обліку жінок наразі налічує 14 позицій, але в Міноборони хочуть знову скоротити його до трьох: медицини, радіотехніки та харчових технологій.
  • Військовий облік необов’язково означає мобілізацію. Він потрібен насамперед для того, щоб держава знала завчасно, скількох людей певних спеціалізацій у разі необхідності вона може мобілізувати. Мобілізувати можуть тільки за нагальної потреби.
  • У Міноборони обіцяють, що за рік зроблять військоблік для жінок добровільним (обов’язковим він залишиться тільки для медиків). Над відповідним законопроєктом уже працюють.
  • Згідно з риторикою Міноборони та Верховної Ради, військовозобов’язані жінки зможуть виїжджати за кордон. Щодо інших обмежень поки що незрозуміло.
  • Також незрозуміло, у якому саме форматі відбуватиметься постановка на облік, чи буде це онлайн-процедура, військовозобов’язаних жінок будуть визначати за дипломом про освіту або за фактичним місцем роботи.

Фото: «АрміяInform»