Уперше в історії Збройних Сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму, пише BBC.

Розробленням форми уже займаються дві ініціативні волонтерські групи, розповідають у Міністерстві оборони. Це група Arm Women Now, яку очолила депутатка Київради Ірина Никорак і група, яку курує проєкт «Безбарʼєрність».

Ідея виробництва уніфікованої жіночої військової форми зʼявилася після численних запитів від жінок, які воюють на передовій, каже авторка проєкту Arm Women Now.

Наразі волонтери зібрали 400 тисяч гривень, цього вистачило, щоби пошити 300 комплектів. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни безкоштовно передадуть українським захисницям уже цього тижня.

Українська військова форма для чоловіків

Лекала для однострою розробили за зразком жіночої військової форми США, а одяг пошили з «пікселю», який замовили у Польщі, зазначає Ірина Никорак. Також Arm Women Now планує запустити виробництво футболок, тактичних сорочок, термобілизни і зимового одягу.

«Чоловічі розміри і фасони військової форми не відповідають жіночим. Наприклад, штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, а кітелі мають задовгі рукави, тому плече опускається майже до ліктя», – пояснює Никорак.


У жовтні 2018-го набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ.

У грудні 2021-го в Україні ввели військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік.

Перша леді Олена Зеленська наводила іншу статистику щодо кількості жінок в армії, за її словами, в ЗСУ служать 37 тисяч жінок, понад тисяча з них стали командирами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі