У лавах ЗСУ служать 37 тисяч жінок, і вже понад тисяча з них стали командирами. Таку статистику навела Олена Зеленська під час міжнародної конференції «Жінки у конфліктах» у Брюсселі, пише НВ.

На конференції обговорювали «жіночі долі, життя та лідерство в умовах війни». Зеленська додала, що більшість українських медиків, а також 50% українських підприємців – жінки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці травня артилерійський підрозділ ЗСУ уперше очолила жінка – Любов Плаксюк родом із містечка Баранівка на Житомирщині. Раніше вона працювала вчителькою історії, але у 2016 році вступила до лав ЗСУ. Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління.

Кількість жінок-військових в Україні зросла у 15 разів за десять років із 2008-го. У жовтні 2018-го набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ.

У грудні 2021-го в Україні ввели військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше у Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Петро Порошенко | Facebook