Анатомічний жіночий бронекостюм власного виробництва вперше представили в Україні, повідомляє команда «Жіночого ветеранського руху». 

Бронекостюм виготовила компанія «Українська Броня». Модель називається «Рута Люта» й від чоловічого варіанту відрізняється бронежилетом, який виготовили з урахуванням анатомії й фізіології жіночого тіла.

Броню розробили з огляду на технічні вимоги Міноборони, побажання військовослужбовиць і рекомендації медиків, розповідають у команді. Бронекостюм має збільшену впʼятеро площу протиуламкового захисту, як порівняти з балістичними плитами, що суттєво підвищує шанси уникнути поранень в умовах бойових дій, кажуть виробники. Водночас він значно легший за «чоловічий».

Також виріб має винесену назовні кишеню для балістичної плити: це робить його комфортнішим для тривалого носіння й допомагає уникнути натирання й порушення кровообігу в зоні грудей, пояснюють у компанії. 

Бронекостюм, як і захисні плити, представлений у чотирьох розмірах. Виріб складається з бронежилета, окремих модулів, що забезпечують захист шиї, плечей, живота, паху й зовнішньої частини стегон, а також броньованого розвантажувального пояса з плечовими лямками. Усі частини адаптивні й регулюються за довжиною.

Замовити бронекостюм можна на сайті виробника, його вартість 49,5 тисячі гривень. Комплект не містить бронеплити, їх можна придбати окремо.

   

Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму. Першу тестову партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже безкоштовно передали українським захисницям.

Також для жінок-військовослужбовиць створили лінійку полегшених бронеплит. 

 

У лавах ЗСУ служить 37 тисяч жінок, і вже понад тисяча з них стали командирами. Наприкінці травня артилерійський підрозділ ЗСУ уперше очолила жінка – Любов Плаксюк родом із містечка Баранівка на Житомирщині. Раніше вона працювала вчителькою історії, але у 2016 році вступила до лав ЗСУ. Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління.

У жовтні 2018-го набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ.

   

У грудні 2021-го в Україні ввели військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік. Зрештою військоблік для жінок відтермінували на рік, до жовтня 2023-го. За цей час обіцяють ухвалити законопроєкт, який зробить облік добровільним.