У Дарницькому районі Києва облаштували укриття з автоматичним відкриттям дверей під час повітряної тривоги, повідомляє заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко.

Це пілотний проєкт разом із системою Ajax. Компанія профінансувала роботи, тому для облаштування укриття не залучали бюджетні кошти, каже Ткаченко.

Це укриття також дозволяє тримати зв’язок із диспетчером, для цього передбачили поворотну камеру з двостороннім аудіозв’язком. Також в укритті встановили відеокамеру з функцією підрахунку відвідувачів і систему безперебійного живлення. Крім того, укриття має кнопку відчинення дверей зсередини й кілька дачників: пожежний, контролю повітря й датчик руху з фотофіксацією.

Укриття розташоване на вулиці Новодарницькій, 3/15, зазначає тимчасовий виконувач обов’язків голови Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник.

   

Перше укриття, яке можна буде відкрити дистанційно, запустили як пілотний проєкт у Дарницькому районі Києва наприкінці червня. Аналогічні системи хочуть облаштувати в усіх сховищах Дарницького району.

   

Після загибелі людей біля закритого укриття в Деснянському районі 1 червня КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відкриті постійно, а не лише під час повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні.

   

Лише 15% укриттів у місті придатні для використання без суттєвих зауважень, заявляли в Міністерстві стратегічних галузей промисловості в червні 2023-го. У КМДА натомість запевняли, що придатні 65% укриттів, а ще 21% можуть стати такими за умови додаткового облаштування. Наприкінці серпня в Києві оновили мапу укриттів.

   

У червні 2022 року застосунок «Повітряна тривога», який сповіщає про різні види загроз, інтегрували в системи безпеки від Ajax Systems. Проєкт передусім втілили для міст і сіл України, де незавжди чутно сигнал про тривогу.

   

У лютому 2023 року бездротову систему безпеки Ajax також встановили, щоб захистити графіті Бенксі в Бородянці, Ірпені й Горенці від можливого вандалізму.