Укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги – таке рішення КМДА ухвалила 1 червня, повідомив під час пресбрифінгу директор департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук.

«До цього були розмови про те, що ми не можемо тримати їх відчиненими постійно, тому що там були зроблені ремонтні роботи, [а] безхатченки будуть влаштовувати собі притулок у цих сховищах. Але ми не маємо іншого виходу, як тримати їх постійно у відкритому стані, тому що ми почали отримувати удари балістичними ракетами», – відзначив Ткачук.

Водночас ключі від сховищ мають зберігатися не тільки в коменданта й балансоутримувача, а й в активних мешканців будинків, вважають у департаменті муніципальної безпеки.

Балансоутримувачі зобовʼязані в будь-який час доби в разі повітряної тривоги відчиняти укриття, однак це не завжди відбувається через «людський фактор», додав Ткачук.

Контроль за сховищами здійснюють патрульна поліція, муніципальна охорона й громадські організації, кажуть у департаменті безпеки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Під час ракетної атаки 1 червня в Києві три людини загинули біля зачиненого укриття. Київська міська прокуратура й поліція розслідують справу, зокрема, проводять обшуки в КМДА й у департаменті муніципальної безпеки та охорони здоров’я.

Заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що міська влада ініціює відповідальність для власників укриттів, які зачинені під час тривоги. Досі така відповідальність не була передбачена.

Крім того, патрульна поліція допоможе контролювати роботу укриттів уночі, повідомив міський голова Віталій Кличко. Поліцейські обʼїжджатимуть укриття, які є на мапі міста, у комендантську годину й під час повітряної тривоги та перевірятимуть, чи вони відчинені. Цю інформацію передаватимуть міським службам.


За результатами громадського моніторингу, лише 38% укриттів у Києві мають електропостачання, 20% – справний туалет, і тільки 30% забезпечені запасом води.

У 2023 році КМДА спрямує на ремонт укриттів понад 350 мільйонів гривень. Зокрема, 290 мільйонів підуть на ремонт укриттів у підвальних приміщеннях житлових будинків у всіх 10 районах міста. Ще 61 мільйон витратять на роботи в спорудах цивільного захисту, розташовані в Дарницькому, Деснянському, Оболонському й Святошинському районах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі