Укриття, яке можна буде відкрити дистанційно, запустили як пілотний проєкт у Дарницькому районі Києва, повідомляє в.о. очільника РДА Микола Калашник.

Біля дверей пілотного укриття встановлюють електромагнітний замок, який під час повітряної тривоги можна відкрити через два інтернет-канали. Якщо система не спрацювала, доступ можна буде отримати завдяки Telegram-боту, який розсилатиме PIN-коди.

Крім того, до укриття можна буде потрапити через диспетчерську службу. Фізичні ключі також зберігатимуть у балансоутримувача укриття й кількох відповідальних людей.

Цифрову панель облаштували камерою відеозвʼязку. У разі вимкнення електроенергії магнітний замок не працюватиме, а двері будуть відчинені до появи живлення.

Наразі тривають монтажні й ремонтні роботи першого такого укриття. Аналогічні системи хочуть облаштувати у всіх сховищах Дарницького району, кажуть у РДА.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Після загибелі людей біля закритого укриття в Деснянському районі 1 червня КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відкриті постійно, а не лише під час повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні.


10 червня 2023 року в Києві закінчили перевіряти укриття: комісія працювала протягом восьми днів і провела перевірку всіх 4655 укриттів міста. За результатами, лише 15% сховищ придатні для використання без суттєвих зауважень, каже міністр. Ще 50%, або половина, технічно придатні, але їх «треба доводити до ладу».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Микола Калашник