Київрада затвердила перелік із 69 пам’ятників, памʼятних знаків й елементів оздоблення, пов’язаних із СРСР чи РФ, які демонтують чи перенесуть. 

Наприклад, серп і молот на мосту Патона демонтуватимуть «зі збереженням художнього рішення». Обіцяють провести конкурс на встановлення нових елементів. У січні 2022 року там уже замінили радянську зірку на барельєф з обличчям архангела Михаїла як покровителя Києва.

До списку, затвердженого Київрадою, увійшли й пам’ятники, які вже демонтували, як-от: пам’ятник з двома робітниками під Аркою свободи українського народу (раніше – Арка дружби народів), пам’ятники Ватутіну, Чкалову або пам’ятник Зої Космодем’янській.

Також у переліку кілька пам’ятників Пушкіну: у Національній бібліотеці імені Вернадського; на вулиці Кудрявській, де раніше був музей Пушкіна; на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги); бюст на вулиці Омеляновича-Павленка; погруддя на вулиці Чорновола. Напередодні, у квітні 2023 року, в МКІП позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах.

Переглянути весь список можна тут, а також на карті.

Для цих пам’ятників, пам’ятних знаків й елементів оздоблення мають визначити місця тимчасового зберігання. Це повноваження департаменту міського благоустрою КМДА й районних державних адміністрацій. Перед знесенням департамент також має звернутися до Нацполіції, щоб забезпечити охорону під час демонтажу.

Київ виходить на фінішну пряму в питанні дерусифікації, вважає заступник голови КМДА Володимир Прокопів. Робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних із РФ, працювала з вересня: це експерти Інститут національної пам’яті й інституцій НАН України. Загалом група склала список із 297 пропозицій (із них 95 памятників чи памятних знаків і 201 елемент оздоблення).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2022 року депутатки Київради Аліна Михайлова й Ксенія Семенова зареєстрували проєкт рішення, де пропонували демонтувати 60 меморіальних дощок і пам’ятників, пов’язаних із РФ і колоніальною спадщиною. У середині травня Київська міська рада ухвалила рішення щодо «дерусифікації» 47 памʼятних знаків у місті.

Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі