У Києві демонтували пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, що в Маріїнському парку, повідомили в КМДА.

Пам’ятник перенесуть до Музею авіації разом із пам’ятником льотчику Валерію Чкалову, який демонтували днем раніше.

Демонтаж пам’ятника здійснив департамент міського благоустрою КМДА. Для робіт задіяли 10 фахівців і два види великогабаритної техніки.

Памʼятник був встановлений над могилою Ватутіна. Коли почнуть процес перепоховання генерала, поки що невідомо, писала депутатка міськради Ксенія Семенова.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Микола Ватутін – радянський генерал, який, зокрема, брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру.


26 січня стало відомо, що в Києві демонтують памʼятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Аналогічну рекомендацію надали щодо памʼятника Ватутіну, однак через те, що комісія при МКІП рекомендувала надати монументу статус памʼятки монументального мистецтва, зʼявилися припущення, що це затягне процес імовірного демонтажу. У відповідь Мінкульт заявив, що пам'ятник Ватутіну можна демонтувати «вже зараз».


Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка та Крупської.


Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: КМДА