На огорожі моста Патона в Києві одну з радянських зірок замінили на барельєф з обличчям архангела Михаїла, повідомляє краєзнавець Семен Широчин.

«Лиття замість чавунного виготовлено з якогось порошкового металу. Через це обличчя архангела побите дрібними дірками – наче шрамами від юнацьких прищів. Декілька замерзань-розмерзань – і барельєф буде схожий на весняну трасу з вибоїнами», – вважає він.

За словами краєзнавця, у складки лиття вже забився бруд, а декоративні болти нової секції поіржавіли.

На перила моста замість молота поставили шишку. Вона, за словами Широчина, теж поржавіла.

Водночас у КК «Київавтодор» кажуть, що це ще не остаточне рішення щодо декомунізації моста. «Наразі на мосту імені Патона встановлюють різні варіанти щодо заміни радянських зірок. Ці варіанти не є фінальними», – цитує видання «Сьогодні» комунальну корпорацію.


Міст Патона відкрили в 1953 році, він є памʼяткою архітектури. За законом про культурну спадщину, памʼятки можна тільки реставрувати, тобто відновлювати в оригінальному вигляді, а не змінювати.

Водночас у художньому оформленні моста Патона присутня радянська символіка (зірки, септ і молот), яку необхідно прибрати відповідно до закону про декомунізацію.

Архангел Михаїл, на обличчя якого замінили одну з зірок, вважається покровителем Києва. Його зображення є на гербі міста.

Директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович пропонував замість радянських зірок поставити на мосту портрети вчених Євгена та Бориса Патонів.

Міст Патона вважається критично аварійним, його мають реставрувати до 2025 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Семен Широчин