У Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам, повідомив один з ініціаторів флешмобу Олег Слабоспицький.

На памʼятнику Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка написали «Кат», «Убивця», «Воював проти УНР», «Демонтуй мене нарешті».

«Його постать чітко підпадає під закон про декомунізацію, і ще з 2016 року Український інститут національної пам’яті закликає прибрати монумент із серця столиці. Коротка біографія: член РКП(б) з 1918 року, командир бригади, згодом дивізії в лавах Червоної армії, у 1918–1919 роках командує військами більшовиків у боях проти Армії УНР. У 1919 році назначений окупаційним більшовицьким режимом комендантом Києва», – написав активіст.

На памʼятнику Олександрові Пушкіну на проспекті Перемоги – «Знеси мене» й «Демонтуй мене».

«Пушкін є символом російського імперіалізму, уособленням «вєлікого могучєго русского язика», маркером руского міра й ідентичності. У своїх творах Пушкін заперечував навіть можливість української державності й відверто пропагував українофобію, ненависть до українців і поляків», – зазначив Слабоспицький.

За його даними, у Києві досі лишаються 10 памʼятних знаків на честь Пушкіна. Подивитися перелік усіх памʼятників і памʼятних знаків на честь російських діячів у Києві можна тут. Їх понад 200.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.

Ще до ухвалення цього рішення в місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Олег Слабоспицький