Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо знесення пам’ятників і перейменування назв, повʼязаних з історією та культурою росії та СРСР.

Мінкульт та УІНП виступили за продовження декомунізації та за «очищення публічного простору від маркерів імперських претензій». Але зазначили, що це має супроводжуватися «глибшим переосмисленням» цієї частини історії та культури.

Мінкульт та Інститут нацпамʼяті закликали враховувати висновки науковців і незалежних експертів щодо історичної та мистецької цінності об’єктів і доцільності їхніх назв.

Фото: пресслужба Кличка

Також вони підкреслили, що демонтаж памʼятників і перейменування вулиць має відбуватися без порушення законодавства.

Якщо обʼєкт монументального мистецтва, який хочуть демонтувати, має охоронний статус, то Мінкульт пропонує такі варіанти: позбавити такого статусу або перемістити. Детальніше процедуру вони описали тут.

Водночас Мінкульт виступив або за переосмислення памʼятників на тому місці, де вони залишаються, або до перенесення їх до музеїв пропаганди.

«Деякі памʼятки потребують переосмислення та набуття нового культурного контексту. Деякі – можуть стати експонатами в створенні музеїв пропаганди. На думку МКІП, це те, яким шляхом має йти Україна. Тож закликаю владу на місцях ухвалюють рішення виважено», – зазначив міністр культури Олександр Ткаченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україні почали демонтувати памʼятники, повʼязані з росією чи радянським минулим.

У Києві зареєстрували проєкт рішення про демонтаж приблизно 60 памʼятників і памʼятних знаків. 26 квітня в місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (міський голова Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина, і назвав це символічним). Щоби зняти памʼятник, довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався. Один з авторів монумента Сергій Миргородський виступив за те, щоб перетопити цей памʼятник і зробити з отриманого металу новий.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі