У сквері на перетині вулиць Олеся Гончара й Богдана Хмельницького в Києві демонтували памʼятник Зої Космодемʼянській, повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

Фото: Ксенія Семенова

Петицію про демонтаж памʼятника зареєстрували влітку 2022 року, однак тоді вона не зібрала необхідної кількості підписів. Автори звернення наголошували, що Космодемʼянська була «не видатною персоною, а інструментом радянської пропаганди».

Наприкінці травня 2023 року памʼятник облили червоною фарбою й зробили на ньому напис «Знести». Відтоді він стояв накритий тканиною.

Пам'ятник у травні 2023-го. Фото: Вадим Позняков

Памʼятник уже прибирали у 2016 році після того, як його розмалювали й повалили активісти. Тоді скульптуру відреставрували й повернули у сквер, хоча велися розмови про те, щоби перенести памʼятник до Музею радянської спадщини.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фігуру радянської комсомолки-диверсантки Зої Космодемʼянської використовували в радянській пропаганді як уособлення патріотизму й самопожертви під час німецько-радянської війни. За офіційною версією, німці стратили Космодемʼянську після того, як її схопили на території окупованої німецькими військами Московської області, де жінка намагалася застосувати тактику «спаленої землі» (підпалити сільські хати).


Наприкінці 2022 року в Києві демонтували памʼятники радянському льотчику Валерію Чкалову й генералу Миколі Ватутіну. Обидва памʼятники перенесуть до Музею авіації.

У квітні 2023-го у МКІП також позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах, а травні – обеліск на Галицькій площі й памʼятник учасникам Січневого повстання в Маріїнському парку.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі