У застосунок «Київ Цифровий» додали офлайн-мапу укриттів і можливість повідомляти про зачинені сховища в місті, повідомляє КМДА.

Щоби скористуватися мапою укриттів в офлайн-режимі, потрібно принаймні один раз зайти в застосунок, коли є інтернет. Мапа завантажиться автоматично, її можна знайти в розділі сервісів під назвою «Мапа укриттів».

Якщо укриття з якихось причин не працює, можна вибрати його на карті й «Поскаржитися на укриття». У КМДА кажуть, що відповідальні департаменти одразу отримають цю інформацію та зможуть виправити ситуацію.

UPD: У застосунок «Київ Цифровий» додали можливість скаржитися не лише на зачинені укриття, а й на відсутність належних умов у них. Наприклад, на те, що в сховищі немає місць для сидіння, вогнегасників або загалом на те, що в приміщенні брудно й занадто волого.

Щоб залишити відгук, потрібно зайти в застосунок, відкрити сервіс «Мапа укриттів», обрати потрібне сховище й натиснути кнопку «Поскаржитися на укриття».

Усі офіційні укриття Києва також додали на карту від «Лун.Місто», яку запустили 30 травня. Містяни можуть самостійно перевіряти укриття й лишати на карті коментарі про те, чи працюють вони.

Мапа укриттів від «Лун.Місто»

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Під час ракетної атаки в ніч на 1 червня три людини загинули біля зачиненого укриття в Деснянському районі. Загальна кількість постраждалих сягнула 15 людей. Заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що міська влада ініціює відповідальність для власників укриттів, які зачинені під час тривоги. Досі така відповідальність не була передбачена.

Крім того, патрульна поліція допоможе контролювати роботу укриттів уночі, повідомив міський голова Віталій Кличко. Поліцейські обʼїжджатимуть укриття, які є на мапі міста, в комендантську годину й під час повітряної тривоги, і перевірятимуть, чи вони відчинені. Цю інформацію передаватимуть міським службам.

Пізніше КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги.


У Києві з початку 2023 року відкрили 127 укриттів, їх загальна кількість зросла до 4141. Більшість із них – це найпростіші укриття, ще близько тисячі є спорудами подвійного призначення. Також Київ розробляє план масового будівництва споруд подвійного призначення, які у воєнний час можуть використовуватися як укриття. На кожен район Києва виділили по десять мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі