Київська міська рада підтримала петицію про демонтаж памʼятника російському поету Олександру Пушкіну на Шулявці, однак монумент досі має охоронний статус, ідеться у відповіді міського голови Віталія Кличка.

За словами Кличка, у травні 2023-го міська рада включила памʼятник до переліку об’єктів, які відображають російські історичні й пропагандистські наративи й повинні бути усунені з міського простору. 

Водночас монумент занесений до держреєстру як пам’ятка монументального мистецтва національного значення й має охоронний статус. Для того, щоб демонтувати памʼятник, Мінкульт повинен спочатку позбавити його статусу памʼятки.

Наприкінці лютого 2023-го питання про демонтаж і перенесення пам’ятника Пушкіну розглядали на засіданні експертної ради Мінкульту з питань подолання наслідків русифікації, додав Кличко. Там підтримали демонтаж і перенесення пам’ятника до музею.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, серед яких і пам'ятник Пушкіну на Берестейському проспекті.

Наприкінці вересня 2022-го на пам’ятнику з’явилися надписи «Знеси мене» й «Демонтуй мене» у межах флешмобу за демонтаж памʼятників росіянам. У відповідь міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.


Наприкінці 2022 року в Києві демонтували памʼятники радянському льотчику Валерію Чкалову й генералу Миколі Ватутіну. Обидва памʼятники перенесуть до Музею авіації.

У квітні 2023-го у МКІП також позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах, а травні – обеліск на Галицькій площі й памʼятник учасникам Січневого повстання в Маріїнському парку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі