Київська міська рада ухвалила рішення щодо «дерусифікації» 47 памʼятних знаків у місті.

Зокрема, приберуть зображення Леніна на обеліску «Місто-герой Київ», памʼятник генералу Ватутіну, георгіївську стрічку на станції метро «Героїв Дніпра», серп і молот з мосту Патона, памʼятник Миколі Щорсу на перетині вулиць Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка та інші знаки.

Водночас радянську зірку з будинку на Хрещатику, 25, танк на проспекті Перемоги, памʼятник Михайлові Булгакову на Андріївському узвозі, а також радянський герб на щиті «Батьківщини-мати» поки що не «дерусифіковуватимуть».

За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, з базового списку прибрали те, що «викликало сумніви в частини експертів».

«Важливо завершити всі процеси декомунізації та дерусифікації у столиці та мінімізувати культурологічний вплив проросійського наративу на мешканців столиці. Увіковічення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій та символів є неприпустимим в умовах російсько-української війни», – наголосила Семенова.

Також депутатка міськради Аліна Михайлова запропонувала передати демонтовані памʼятні знаки на зберігання до музеїв.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2022 року депутатки Київради Аліна Михайлова та Ксенія Семенова зареєстрували проєкт рішення, де пропонували демонтувати 60 меморіальних дощок і пам’ятників, пов’язаних із рф і колоніальною спадщиною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі