Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку ще два пам’ятники радянської доби, зокрема обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (раніше – площа Перемоги).

Памʼятник визнали таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток й об’єктів культурної спадщини.

Це означає, що його позбавили охоронного статусу, тож обеліск може бути перенесений або демонтований.

Фото: вікіпедія

«Через ідеологічні причини виникають ідеї взагалі прибрати [обеліск]. Але це частина історії. Це пам’ятка. Виправляти історію заднім числом не варто. Принаймні руйнувати обеліск точно не треба», – відзначав краєзнавець Антон Короб, розмірковуючи, як перетворити Галицьку площу на ефективний міський простір.

Також із держобліку зняли памʼятник учасникам Січневого повстання в Маріїнському парку. Представники праворадикальних організацій хотіли демонтувати його ще у 2018 році.

Фото: вікіпедія

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці червня 2022 року Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка та Крупської.


Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

А наприкінці року в Києві демонтували памʼятники радянському льотчику Валерію Чкалову й генералу Миколі Ватутіну. Обидва памʼятники перенесуть до Музею авіації.


У квітні 2023-го у МКІП також позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі