Усіх охочих киян, зокрема ветеранів, рідних полеглих воїнів і фахівців із міського розвитку, запрошують обговорити створення Національного меморіального військового кладовища.

Подію організовує ініціативна група за участі депутатів Верховної Ради України й КМДА, Київської школи економіки, Центру міської історії (Львів), Платформи культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» та спільноти «Марш за Київ», яка в лютому вже проводила перші публічні обговорення.

У форматі панельної дискусії обговорюватимуть світовий досвід й українські локальні практики, а також роль громадськості й експертів у процесі створення Національного меморіального військового кладовища. За допомогою воркшопу у форматі «світового кафе» планують визначити основні проблеми й перспективи НМВК й можливий план дій для реалізації проєкту.

Серед спікерів – депутатка Київради й ініціаторка створення Національного пантеону Героїв Аліна Михайлова, депутатка Київради Ксенія Семенова, директор Музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

«Уже на кожному київському цвинтарі є сектор військових поховань, але немає дизайн-коду для нього. Уже кожна родина хоче мати гідне вшанування героя, але немає стільки в Києві вулиць і скверів. Уже Київрада й Верховна Рада проголосувала за виділення землі Меморіальному кладовищу, але згоди щодо деталей цього проєкту немає», – прокоментувала ініціативу депутатка Ксенія Семенова. Вона також зазначила, що ця подія – перша в циклі обговорень.

До обговорення можна буде долучитися в офлайн- й онлайн-форматі (Zoom, трансляція YouTube). Зареєструватися на офлайн-захід можна за посиланням, кількість місць обмережена через місткість зали.


Коли

24 травня,

з 14:00 до 18:00

Де

Київська школа економіки, вулиця Миколи Шпака, 3



Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису гору.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої гори, стало відомо у березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс). Але уряд таки вирішив розмістити кладовище у Биківні.


Чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали, поки на фронті не вщухає артилерійський вогонь і російські ракети сиплються на наші міста в тилу? Та чи правильно мовчати й не намагатися вже зараз віддати шану полеглим і через такі проєкти також? Розбиралися, як треба підходити до памʼяті про воєнні події, разом із платформою культури памʼяті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі