Обʼєднання міських ініціатив «Марш за Київ» проведе публічні обговорення щодо створення Національного військового меморіального кладовища в Києві, повідомили в спільноті.

Напередодні спільнота виступила проти облаштування кладовища на Лисій Горі. У результаті від цієї ідеї в Київраді відмовилися, премʼєр-міністр Денис Шмигаль дав доручення міському голові Віталію Кличку шукати інше місце для будівництва. Водночас публічна дискусія не має на цьому завершуватися, наголошують активісти. 

«Ми бачимо, що звернення «Маршу» почуте лише частково: ті, хто ухвалюють рішення, заходять на третє коло обговорень лише локації, без жодних оприлюднених експертних думок і рішень, без врахування думки громадськості й, головне, без прозорої конкретики», – відзначають у спільноті.

До участі в обговореннях запрошують експертів, рідних загиблих, військових, представиків держадміністрацій і місцевого самоврядування, а також громадськість.

Щоб узяти участь в обговореннях, потрібно заповнити форму за цим посиланням.

Анонси й публічні запрошення на обговорення публікуватимуть на сторінках «Маршу за Київ» у FacebookInstagram і Twitter.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мали виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису Гору.

Лиса Гора. Фото: вікіпедія

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів, однак Київрада її відхилила. Будівництво кладовища планували почати навесні 2023-го.

Зрештою, у січні 2023-го петицію проти будівництва кладовища на Лисій Горі таки підтримала Земельна комісія Київради, а міському голові Віталію Кличку доручили шукати інше місце для будівництва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі