Національне військове меморіальне кладовище, який хотіли облаштувати на Лисій горі, можуть розмістити в Биківні, повідомляє активіст Дмитро Перов.

За його словами, уряд і Мінветеранів на сьогодні розглядають цей варіант як найбільш імовірний. Попередню ідею, що передбачала розміщення меморіалу на Лисій горі, остаточно відхилили після додаткових консультацій з експертами й активістами.

Перов уточнює, що згідно з ескізом, нове військове кладовище матиме три зони, а його загальна площа становитиме більше 100 гектарів.

У коментарі виданню «Хмарочос» він уточнив, що уряд також розглядає варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).


Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мають виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. Екологи навіть подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису гору.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.


Будівництво Національного меморіального військового кладовища планують почати вже навесні 2023-го, розповів перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.


У Київському еколого-культурному центрі зауважували, що в Києві є багато великих незаповідних ділянок, де можна було б розмістити військове кладовище. Наприклад, на ВДНГ (у районі вулиці Академіка Заболотного) чи біля кільцевої дороги на Оболоні. Ось інші варіанти.


Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва в Деснянському районі поблизу автостради Київ – Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій, а також місце розстрілу польських офіцерів зі «списку латинського» (раніше тут був об’єкт спецпризначення НКВС). У 1994 році заснували Биківнянський меморіальний комплекс жертвам комуністичного режиму, який є національним історико-меморіальним заповідником.

Биківнянські могили. Wikimedia Commons

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі