Представники праворадикальних організацій «батальйон ОУН» Миколи Коханівського, «Чорний комітет» та «Білий молот» заявили про намір демонтувати пам’ятник радянському генералові Ватутіну у Маріїнському парку та пам’ятник учасникам «Січневого збройного повстання 1918 року».

Пам'ятник радянському генералові Ватутіну (ліворуч) та пам'ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року у Маріїнському парку

До Маріїнського парку прийшли близько 40 прихильників демонтажу, повідомляє Громадське.

«Тут стоять пам’ятники колаборантам – організаторам повстання на заводі «Арсенал» та генералу Ватутіну», – каже координатор «Чорного комітету» Богдан Тицький.

Керівник Київської поліції Андрій Крищенко на місці протесту заявив, що також вважає монументи у Маріїнському парку тоталітарними пам’ятниками. За його словами, їх потрібно демонтувати, але робити це треба законно. Поліція вже звернулася до міської влади, аби місто вирішило долю пам’ятника Ватутіну, розповів Крищенко у коментарі Громадському.

Учасники акції спробували встановити драбину на пам’ятнику учасникам Січневого збройного повстання 1918 року, щоб почати ламати пам’ятник. Поліція відтіснила учасників акції від монументу. Під час чергової спроби драбина впала за спини правоохоронців. На цьому спроби демонтажу закінчилися. Прихильники демонтажу прямують до пам’ятника Ватутіну.

Біля другого пам'ятника після слів організатора акції Миколи Коханівського «Що змогли, те зробили» учасинки акції відмовилися від наміру намагатися сьогодні зламати пам'ятники.

Фото: Oleg Krivolapov, Turzh