Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Це означає, що вони можуть бути перенесені або демонтовані.

Зокрема, у Києві дозволили демонтувати пам'ятники Кирпоносу, Фрунзе та Ковпаку, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка та Крупської.

Повний перелік пам'ятників, які знімуть з обліку, можна переглянути за цим посиланням. До нього увійшли також пам'ятники, які раніше вже були демонтовані, як-от копія скульптури Івана Шадра «Булижник  зброя пролетаріату» у сквері біля кінотеатру «Жовтень» та низка пам'ятників Леніну.

Водночас до переліку не увійшли пам'ятники більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та радянському воєначальнику Миколі Ватутіну в Маріїнському парку.


У березні 2017 року Київрада звернулася до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника Щорсу. На думку представників місцевої влади, «пам’ятник доцільно розмістити в музеї монументальної пропаганди СРСР, який створюється на ВДНГ».

Того ж місяця вандали відпиляли ногу скульптури коня, яку потім група невідомих художників відновила. У 2016-му пам’ятник Щорсу завісили жовто-блакитним банером після погроз праворадикальних організацій зруйнувати його. Потім там був банер із гаслами благодійної організації, який демонтували в 2019.

Міський голова Києва Віталій Кличко висловлювався проти перенесення пам’ятника Щорсу.

Київрада підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, але його реалізацію відклали, як і перейменування станцій метро. Ще до ухвалення цього рішення місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Вероніка Масенко для The Village Україна