Петиція проти будівництва паркінгу на вулиці Прирічній, що біля Оболонської набережної, набрала більше 6 000 підписів, тобто кількість, необхідну для того, щоби її розглянула місцева влада.

Автор петиції закликає захистити від забудови зелену зону півострову, що біля затоки Собаче Гирло. Наприкінці березня стало відомо, що на вулиці Прирічній КМДА хочуть збудувати мегапаркінг і виділять для цього із місцевого бюджету 120 мільйонів гривень.

Натомість активісти зазначають, що майбутній багаторівневий паркінг буде розташований у зоні регулярного підтоплення й уже назвали його «аквапаркінгом». Крім цього, на Прирічній для будівництва паркінгу почали вирубувати здорові дерева, імовірно, щоб облаштувати проїзд до мегапаркінгу. У КМДА це заперечують і кажуть, що дерева були аварійними і їх прибрали ще в січні.

У петиції зазначають, що згідно з генпланом міста земельна ділянка, де збираються побудувати паркінг, належить до озеленених територій, зон масового відпочинку й рекреаційних зон.

Посилаються також на закон «Про охорону земель» і статті 88 і 89 Водного кодексу України, де йдеться про те, що прибережні захисні смуги є природоохоронною територією й там потрібно обмежити господарську діяльність. Активісти підкреслюють, що будівництво призведе до засмічення не лише території довкола, але й самого русла річки Дніпро.

Автор петиції також пропонує альтернативні місця, де можна побудувати паркінг для відвідувачів парку «Наталка»: проспект Володимира Івасюка, 2 або 8-А, чи розворотне кільце на перетині вулиць Північна й Прирічна. Також кошти на будівництво мегапаркінгу пропонують спрямувати на міську програму «Захисник Києва» для посилення оборони й безпеки міста.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Оболонському острові будують розважальний парк із пляжем, велодоріжками, зоною для барбекю, фудкортом, спортивними й дитячими майданчиками, набережною з причалом для човнів. Водночас у КМДА обіцяли залишити на острові заповідну зону.

Парк на острові з’єднають із правим берегом Дніпра двома мостами. Один, хвилеподібний, має вести з Оболонської набережної (парку «Наталка») до острова. Його планували завершити до кінця 2021 року, але не встигли. Інший міст мав вести до вулиці Прирічної.

Відкрити парк хотіли влітку 2022 року, але через повномасштабну війну роботи призупиняли. У жовтні 2022-го завершили будівництво технічного мосту, що веде на острів із коси між затоками Оболонь і Собаче гирло.

У січні 2023-го стало відомо, що міст-хвилю з Оболонської набережної добудують за кошти паризької агломерації. Роботи мають завершити восени 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі