Новий мурал Бенксі, створений на стіні фермерського будинку у британському містечку Херн-Бей, знищили під час демонтажу будівлі, пише The Guardian.

Робота називалася Morning і зображувала хлопчика, який відкриває «завіси» з гофрованого заліза.

Фото будівлі до та після демонтажу будівлі художник оприлюднив у Instagram. Будинок, на якому Бенксі створив мурал, був занедбаний. На земельній ділянці, де розташована ферма, британський девелопер Kitewood збирається звести десятки нових будинків.

На момент, коли почався демонтаж, підрядники не знали, що робота на стіні будинку належить Бенксі, і тепер шкодують про недбалість, відзначає The Guardian.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2020-му власники будинку в Британії, на якому з'явилося графіті Бенксі, збільшили його вартість у 15 разів.


У 2022-му Бенксі створив у Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці) сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області обговорювали перенесення цих робіт в окремий музей, присвячений російсько-українській війні.

У грудні 2022-го у Гостомелі восьмеро зловмисників зрізали мурал (зображення жінки в протигазі з вогнегасником) зі стіни зруйнованого будинку, але не встигли забрати роботу, їх затримали. Вартість муралу оцінили в 9 мільйонів гривень. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

Графіті Бенксі в Києві, на Великій Житомирській, на якому він зобразив броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса, домалювали невідомі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі