Графіті Бенксі в Києві, на Великій Житомирській, на якому він зобразив броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса, домалювали невідомі.

Вантажівку «помістили» в презерватив, яку тримає герой серії мультфільмів «Козаки». Поряд зобразили інших двох героїв мультфільму й глобус, однак ця частина доповнення пізніше була прибрана.

Знімок опублікував фотограф Владислав Содель, підписавши його «Banksy після поліпшення». У коментарях до публікації думки розділилися: одні користувачі називали доповнення «діалогом митців», звичним для стритарту, інші вважають, що робота Бенксі була таким чином спаплюжена і що місто мало би її захистити.

Фото: скриншот із відео Бенксі

Що думають арткритики

Мистецтвознавиця Євгенія Моляр вважає, що малюнок доповнили влучно й іронічно, пише видання «Хмарочос». «Без зайвого пієтету комерційно успішний бренд Бенксі повернули в контекст справжнього вуличного мистецтва, що передбачає подібну взаємодію», – цитує видання.

Арткритикиня Анна Калугер також не вважає, що роботи Бенксі варто поміщати в музей, щоб зберегти недоторканими, відзначила вона в коментарі «Хмарочосу». У всякому разі це не може бути пріоритетом на тлі викрадення окупантами музейних колекцій і знищення пам’яток культури, вважає арткритикиня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У листопаді 2022-го британський вуличний художник Бенксі підтвердив авторство семи муралів в Києві, Бородянці й Ірпені. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках.

У Києві Бенксі також намалював дітей, які гойдаються на гойдалці з протитанкового їжака. Робота була виконана на бетонному блоці блокпоста на майдані Незалежності, його вже прибрали.

У Бородянці роботи Бенксі хочуть перенести в окремий музей, який створять для робіт про російсько-українську війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Владислав Содель