У Мінкульті розповіли, скільки російських і радянських пам’ятників уже демонтували в Україні за попередніми підрахунками.

Найбільше знесли пам’ятників російському поету Олександру Пушкіну – їх нараховують 28 у 14 регіонах України (зокрема в центрі Києва, Тернополі, Миколаєві).

Демонтаж пам'ятника Пушкін в Краматорську. Фото: Олександр Гончаренко

Також демонтували близько 20 пам’ятників радянським «визволителям», 9 пам’ятників російському письменнику Максиму Горькому, 4 пам’ятники Миколі Островському та 4 пам’ятники Олександру Суворову. Це дані за 8 місяців 2022 року.

Крім того, за неповними даними від 14 областей, в Україні перейменували 7652 топоніми. Наприклад, село Московське в Донецькій області стало Степовим, а місто Ватутіне в Черкаській області – Багачевим.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.


Наприкінці червня оприлюднили перелік пам’ятників, які можуть демонтувати, але пам’ятника Щорсу там не було. На початку листопада рада з питань дерусифікації, декомунізації й деколонізації рекомендувала демонтувати пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, а також Миколі Ватутіну в Маріїнському парку.


Щодо пам’ятника Пушкіну на проспекті Перемоги, 40, робоча група, що займається питаннями пам’яток, пов’язаних з історією Росії та СРСР, ще не вирішила. Це пов’язано з тим, що цей пам’ятник є пам’яткою національного значення, так само як пам’ятник Щорсу. Тому потрібно чекати дозволу від Мінкульту.


Наприкінці вересня в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі