Погруддя Олександра Пушкіна, що в центрі Києва, приберуть із публічного простору, повідомив голова робочої групи, що займається питаннями пам’яток, пов’язаних з історією Росії та СРСР.

До такого висновку дійшли після тривалих обговорень з експертами профільних інституцій НАН України й Інституту національної пам’яті.

Ідеться про погруддя російського поета біля корпусу Національного транспортного університету, яке вже знесли активісти.

Щодо пам’ятника Пушкіну на проспекті Перемоги, 40, робоча група ще не вирішила. Це пов’язано з тим, що цей пам’ятник є пам’яткою національного значення, так само як пам’ятник Щорсу. Тому потрібно чекати дозволу від Мінкульту: «Лише тоді матимемо розуміння, коли й у який спосіб зможемо його перенести в інше місце», – зазначив голова робочої групи Володимир Прокопів.

Наприкінці вересня на цьому пам’ятнику з’явилися надписи «Знеси мене» й «Демонтуй мене».

Крім того, із публічного простору приберуть меморіальну дошку радянській письменниці Ванді Василевській, що на вулиці Шовковичній, 10.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.

Наприкінці червня оприлюднили перелік пам’ятників, які можуть демонтувати, але пам’ятника Щорсу там не було. На початку листопада рада з питань дерусифікації, декомунізації й деколонізації рекомендувала демонтувати пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, а також Миколі Ватутіну в Маріїнському парку.


Наприкінці вересня в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі