Рада з питань дерусифікації, декомунізації й деколонізації при Мінкульті рекомендувала демонтувати пам'ятники більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка й радянському воєначальнику Миколі Ватутіну в Маріїнському парку треба, повідомив член ради Олесь Доній.

Згідно з рекомендаціями, ці пам’ятники демонтують «із виведенням із публічного простору й подальшою музеєфікацією».

Памятник Миколі Ватутіну в Маріїнському парку

Раніше пам’ятників Ватутіну й Щорсу не було в переліку пам’ятників, які можуть демонтувати в Києві.

Памятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Це означає, що вони можуть бути перенесені або демонтовані.

Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка та Крупської.

Повний перелік пам’ятників, які знімуть з обліку, можна переглянути за цим посиланням. До нього ввійшли також памятники, які раніше вже були демонтовані, як-от копія скульптури Івана Шадра «Булижник зброя пролетаріату» у сквері біля кінотеатру «Жовтень» і низка памятників Леніну.


7 червня 2022 року стало відомо, що при Міністерстві культури й Інституті нацпамʼяті створять новий дорадчий орган – раду з питань дерусифікації, декомунізації й деколонізації. Ми розповідали, хто ввійшов до цієї ради і як вона працює.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.


Наприкінці вересня в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі