При Міністерстві культури та Інституті нацпамʼяті створять новий дорадчий орган – раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Передбачається, що органи місцевого самоврядування «в діалозі з суспільством мають приходити до спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого» й далі координувати це рішення з радою.

У Мінкульті зазначили, що вже провели громадські обговорення щодо створення нового органа. Там назвали дерусифікацію й декомунізацію «своєчасними процесами», але зазначили, що вони «мають проходити цивілізовано».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, але його реалізацію відклали, як і перейменування станцій метро. Ще до ухвалення цього рішення місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

Фото: КМДА

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники та перейменувувати назви, повʼязані з історією й культурою росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі