Міністр культури Олександр Ткаченко на брифінгу оприлюднив список експертів, які ввійдуть до складу новоствореної ради з питань дерусифікації. Серед запрошених кандидатів – мистецтвознавці, історики, режисери та музейники.

До ради, крім представників Мінкульту, запросили мистецтвознавицю Євгенію Моляр, керівницю культурно-мистецького центру НаУКМА Владиславу Осьмак, активіста Олеся Донія, художню кураторку Ганну Цибу, директора видавництва «Смолоскип» Ростислава Семківа, літературознавицю Віру Агєєву й інших.

Повний склад експертної ради мають затвердити за декілька днів.

Ткаченко також наголошує, що ініціатива про перейменування або знесення має походити від місцевих органів. Мінкульт же працюватиме як дорадчий орган, який на підставі аргументів та обґрунтувань може рекомендувати втілити якісь рішення.

«Там [у рекомендаціях] не буде директивно написано знести [пам’ятник] Суворову чи Катерині II. Там будуть аргументи, у який спосіб можна підійти до цього процесу», – пояснює очільник Мінкульту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


7 червня 2022 року стало відомо, що при Міністерстві культури й Інституті нацпамʼяті створять новий дорадчий орган – раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Київрада підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, але його реалізацію відклали, як і перейменування станцій метро. Ще до ухвалення цього рішення місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

Фото: КМДА

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники та перейменувувати назви, повʼязані з історією й культурою росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: пресслужба Кличка