Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю «РБК-Україна» розповів, чому електроенергію не завжди відключають за графіком.

Застосування графіків відключень пов’язано з конкретною ситуацією, яка склалася в енергосистемі в певний момент, каже Кудрицький. Команду на обмеження споживачів виконують оператори розподільчих мереж (обленерго), а надходить вона від головного диспетчерського центру «Укренерго».

«Якщо «Укренерго» говорить, що в такій-то області необхідно зменшити споживання на 30 МВт чи 40 МВт, задача обленерго – якомога швидше виконати цю команду. І щоб зробити це швидко, іноді просто обирають енерговузли з найбільшим споживанням, у яких можна швидше відключити необхідний обсяг навантаження й збалансувати енергосистему. Так простіше і швидше. Тому буває, що в разі графіків аварійних відключень не зовсім рівномірно розподіляється відключення споживачів», – пояснив Кудрицький.

За результатами останніх тижнів «Укренерго» й обленерго проаналізують ефективність відключень і спробують зробити графіки «більш м’якими для споживача» і «справедливо розподілити навантаження», додав Кудрицький.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Від 20 жовтня по всій Україні вводять «віялові» відключення електроенергії. «Укренерго» закликає українців обмежувати споживання вранці, з 8:00 до 11:00, і ввечері, із 17:00 до 23:00. У цей час просять не користуватися енерговитратними приладами: обігрівачами, пральними машинами, бойлерами, посудомийками тощо.

Найменший рівень споживання електроенергії – уночі, саме тоді краще користуватися приладами. Удень просять не вмикати кілька потужних електроприладів одночасно.


Під час ракетної атаки 10 жовтня росіяни уражали енергетичну інфраструктуру України. Під приціл потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.


Ексдиректорка з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна пояснила, чому застосовують «віялові» відключення, що буде, якщо цього не робити, і чи обов’язково обмежувати постачання споживачам у Києві.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що відбувається з українською енергосистемою й до чого населенню варто готуватися взимку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі