Україна під масованим ракетним обстрілом. «Є інформація про удари в багатьох містах країни. Внаслідок обстрілів постраждали цивільні», – пише заступник Керівника ОП Кирило Тимошенко.

Жертви

Станом на 9:00 11 жовтня відомо про 19 загиблих та 105 травмованих унаслідок масованої ракетної атаки, повідомили в ДСНС.

UPD. Поліція повідомила про 19 загиблих, 108 постраждалих через атаку.

Руйнування

За даними ДСНС, пошкоджено 117 об’єктів, з них 35 житлових будинків. РФ влучила по об’єктах критичної інфраструктури у 12 областях та в Києві.

UPD на 11 жовтня. За даними поліції, пошкоджено 199 об'єктів. Із них 46 – це приватні будинки, 30 – багатоквартирні будинки, 98 інших об'єктів, зокрема школи, лікарні та дитячі садки.

Удар по енергетичній сфері

РФ цілила в енергообʼєкти по всій країні, повідомив президент Володимир Зеленський. Ракетними ударами уражена критична інфраструктура на Київщині, Хмельниччині, у Львові, Дніпрі, Вінниці, на Івано-Франківщині, у Запоріжжі, на Сумщині, Харківщині, Житормирщині та Кіровоградщині.

Обстріли можуть вплинути на стабільність енергозабезпечення, в Офісі президента попереджають про можливі віялові відключення.

Частково порушено електропостачання у Києві та 15 областях: Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Сумська, Тернопільська.

Скільки ракет запустили

Станом на 12:40 РФ випустила по Україні більше як 80 ракет. Сили ППО збили близько 45 із них, повідомили в Повітряних Силах. Також знищили 9 із 12 дронів-камікадзе Shahed-136, якими окупанти завдавали атак 10 жовтня.

РФ застосовувала високоточні крилаті ракети наземного, морського та повітряного базування. Запускали ракети з району Каспію із літаків, а також із кораблів у Чорному морі.

Новина оновлюється...

Київ та область

У Києві ракети вразили об‘єкти в центрі міста, у Святошинському, Голосіївському, Деснянському та Соломʼянському районах. Є кілька влучань в об‘єкти критичної інфраструктури. Патрульна поліція повідомила про 30 постраждалих та пʼятьох загиблих унаслідок обстрілів. Центральні вулиці перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби.

У Київській області зафіксували два «прильоти» по приватному сектору у двох громадах. Ударів також завдали по критичній та цивільній інфраструктурі у трьох районах області. Є постраждалі та люди під завалами, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба. 

Практично по всій області працювала ППО, є збиті ракети. Можливі перебої зі звʼязком, електрикою та водопостачанням. В ОВА радять подбати про заряджені телефони, павербанки та запастися водою.

Детально про ситуацію в Києві та області – за цим посиланням, новина оновлюється.

Житомир

На Житомирщині зафіксували удари по енергетичній інфраструктурі. Одну з ракет збила ППО.

Станом на 13:00 відновлене енергопостачання всіх об'єктів критичної інфраструктури, ремонті роботи тривають, повідомили в ОВА.

Дніпро

Про масовану ракетну атаку на Дніпро та область повідомив очільник ОВА Валентин Резніченко. 

Унаслідок атаки щонайменше четверо людей загинуло та 19 були поранені. РФ скерувала на область більше як 10 ракет, чотири із них знищила ППО.

Є влучання по об’єктах критичної інфраструктури, житлових кварталах, зупинках транспорту, руйнування серйозні, відзначають в ОВА.

Кривий Ріг

Про ракетний удар по Кривому Рогу повідомив міський голова Олександр Вілкул. Напередодні в місті працювала ППО, є інформація про збиті ракети.

UPD 12:20. У двох районах міста немає електрики та води через руйнування енергетичної інфраструктури, додав міський голова. Воду підвозитимуть автоцистернами.

Львів

Львівську область атакували 15 ракет, частину з них збила ППО. Є влучання по об‘єктах енергетичної інфраструктури, пише голова ОВА Максим Козицький.

UPD 10:28. У Львові вибух на об’єкті критичної інфраструктури, повідомляє Андрій Садовий. У результаті не працюють ТЕЦ, немає води та світла. У місті запустили резервні електрогенератори на кількох насосних станціях, щоб відновити водопостачання.

«Не працює третина світлофорів. Після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники», – написав Садовий.

У частині навчальних закладів працює резервне освітлення. Дітей, які прийшли вранці до шкіл, батьки зможуть забрати лише після відбою повітряної тривоги, додав міський голова. Через перебої енергопостачання та зв’язку уроків 10 жовтня не буде. Про формат навчання на найближчі дні мають повідомити згодом.

UPD [16:40]: Більша частина Львова залишається без світла, повідомив Андрій Садовий

Сьогодні у Львові не працюватиме частина вуличного світла, тому «спробуйте потрапити додому до того, як стемніє, та подбайте, щоб вдома був запас їжі та води». Також можуть бути перебої з сиренами. У такому випадку, вулицею їздитимуть автомобілі з гучномовцями.

UPD [19:20]: У Львові відновили 35% електроенергії, повідомляє Андрій Садовий. Найскладніша ситуація у Сихівському, Личаківському та Галицькому районах.

Водопостачання відсутнє у 50% міста. У тих мікрорайонах, де ще немає повноцінного водопостачання, завтра будуть їздити водовозки. Мешканці зможуть набрати собі води.

Полтава і область

У Полтаві через обстріли зникла електроенергія та вода, пише міський голова Олександр Мамай.

Відомо про щонайменше три удари по об'єктах енергетичної інфраструктури в Кременчуцькому районі, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Одну ракету та один іранський «шахід» над областю збили, але три ракети влучили в обʼєкт енергетичної інфраструктури. Це спричинило перебої зі світлом та водопостачанням по всій області.

Частково або повністю відновили водопостачання у 50 громадах, у 48 громадах відновлено світло.

Миколаїв

Дві ракети збили над Миколаєвом та одну – над областю, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

У місті є влучання в будівлю Національного університету кораблебудування. Заклад обстріляли вже вдруге, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. У результаті обстрілу зруйнована частина будівлі, пошкоджені вікна і двері по всьому корпусу.

Тернопіль

Вибухи також чули у Тернополі. У Тернополі та у Вінницькій області спрацювала ППО.

Рівне

Про вибухи на Рівненщині повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк. В області спрацювала ППО. 

Івано-Франківськ

На Івано-Франківщині зафіксували удари по об‘єктах критичної інфраструктури, повідомляє ОВА.

Сумщина

Про Вибух у Конотопі на Сумщині повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. В усіх районах Сумської області є перебої зі світлом. Подекуди – проблеми з водопостачанням. У Конотопі двома ракетами влучили по об'єкту інфраструктури, є поранені.

Харків

В Харкові вибухи, росіяни б'ють по місту, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Ракетних ударів завдали також по критичній інфраструктурі Харківської області. Об’єкти зазнали пошкоджень, через це в області тимчасово може бути відсутнє електро- та водопостачання, попереджають в ОВА.

UPD на 18:30. РФ завдала девʼять ракетних ударів ракетами С-300. Частину з них збили українськи сили ППО. Утім, за даними ОВА, є значні пошкодження інфраструктурних об'єктів. Відновлено електропостачання в Харкові та області на 40-50%. Орієнтовне повне завершення відновлювальних робіт – до кінця доби.

Одеса

У Одеській області ППО збили три ракети та п’ять дронів-камікадзе, повідомили в ОВА.

Запоріжжя

Війська РФ завдали ракетних ударів по Запоріжжю, влучили в житловий багатоквартирний будинок у центрі, цивільну та критичну інфраструктуру, дитячий садок. Є загиблі та поранені, повідомляє Нацполіція. 


На Кримському мосту вранці 8 жовтня сталася пожежа, були частково зруйновані два автомобільні прольоти та пошкоджене залізничне полотно. Президент РФ Володимир Путін звинуватив у причетності до інциденту українські спецслужби і назвав подію «терактом, який був спрямований на руйнування критично важливої цивільної інфраструктури Росії».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі