«Приїжджаючи на звільнені території, волонтери поспішають щедро нагодувати виснажених собак. Але тварин, які тривалий час недоїдали, потрібно годувати дуже обережно», – кажуть у зоозахисній громадській організації «Єдина Планета».

Разом із Євгенією Максименко, лікаркою-терапевткою ветеринарної клініки «А-вет», команда «Єдиної Планети» підготувала поради про те, як доглядати за собаками, що довго голодували.

Що відбувається з твариною в разі недоїдання

Тварини, які довго недоїдали, можуть втратити 10% або більше маси тіла. У таких собак зазвичай починають виступати тазостегнові та реберні кістки. Тварини мляві, зневоднені, можуть страждати від шкірних або неврологічних захворювань або порушення роботи органів черевної порожнини.

Коли собака позбавлена необхідних поживних речовин, організм починає використовувати глюкозу з власного жиру або м'язової тканини. Метаболізм собаки сповільноюється, щоб уповільнити виснаження м’язової тканини. Печінка вивільнює хімічні речовини, що звуться кетонами, щоб зберегти глюкозу, необхідну для функціонування еритроцитів і тканин нирок.

Часто тварини після тривалого голодування потребують стаціонарного лікування й терапії.

Як діяти, якщо зустрів виснажену тварину

  • Виснажену собаку краще якнайшвидше показати ветеринару. Водночас, якщо у тварини немає проблем зі здоров’ям, що спричинили втрату ваги, її можуть безпечно вигодувати рятувальники або господарі.
  • Важливо не перегодовувати собаку, що тривалий час не їла. Перший час годування має відбуватися що 3–4 години невеличкими порціями. В іншому разі травна система може не впоратися, є ризик летальних наслідків.
  • Годувати потрібно їжею з високим вмістом білка й низьким містом вуглеводів, водночас їжа повинна містити мінерали, як-от: калій, магній і фосфор. 
  • Перші 3–5 днів можна годувати тварину консервами або натуральною м’якою їжею (відварне м’ясо, каші, овочі).
  • Заборонено давати виснаженій тварині жирну, тяжку для перетравлення їжу, кістки, не бажано давати молочні й кисломолочні продукти.
  • Також варто слідкувати за кількісю випитої води. Тварина за день повинна пити із розрахунку 50 мілілітрів на кілограм маси тіла. За необхідності можна поїти примусово.

Якщо загальний стан тварини поліпшується, можна поступово збільшувати інтервали годування й об’єм разової порції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми також розповідали, як самостійно надати першу медичну допомогу тварині, якщо вона знепритомніла, вдавилася, має поранення й кровотечу, перелом, опіки чи судоми. 

Також пояснювали, як заспокоїти собаку під час вимушених переїздів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: @natemook | Twitter