РФ третій день поспіль завдає ракетні удари, а також застосовує дрони-камікадзе проти української енергетичної інфраструктури. Загалом від обстрілів постраждали 28 об’єктів енергетики. 

«Не будемо прикрашати дійсність, ця зима буде важкою», – каже прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Переказуємо тезово промову міністра про те, що відбувається з українською енергосистемою після атак і до чого населенню готуватися взимку.

Про стан енергосистеми

  • Енергосистема функціонує в нормальному режимі, аварійну допомогу в ЄС не запитували, дефіциту потужностей немає.
  • Тривають ремонтні роботи на об’єктах енергосистеми. Загалом електропостачання відновлено для майже чотирьох тисяч населених пунктів і мільйонів споживачів.
  • Українці мають бути готові до тимчасових перебоїв з електроенергією та з розумінням ставитися до планових відключень.
  • Щоб уникнути відключень, потрібно досягти зменшення споживання електроенергії з 17 до 22 години загалом по Україні на 25%.
  • Енергоресурсів для проходження осені й зими достатньо, однак уряд однаково закликає максимально їх економити. Зокрема, зменшити споживання електроенергії у вечірні години (із 17:00 до 23:00). Бізнес просять вимикати зовнішню світлову електрорекламу.

Про те, чого очкувати взимку

  • Зима «буде важкою», до неї варто підготуватися, зробивши запас базових речей: теплого одягу, свічок, ліхтариків і батарейок. Це важливо підготувати в разі, якщо через масовані ракетні обстріли зникне світло чи тепло.
  • Зменшення температури у квартирах буде. Мінімально допустиме значення цієї зими 16 градусів, а середнє – 18 градусів.
  • Тарифи не підвищуватимуть ні на газ, ні на опалення, ні на електроенергію. Субсидії будуть виплачувати в повному обсязі.

Як готується до зими уряд

  • Припинили експорт електроенергії до ЄС, щоб збалансувати власну систему.
  • Разом із місцевими адміністраціями накопичили енергоресурси, підготували мережі, закупили додаткове обладнання, забезпечують ремонти пошкодженої інфраструктури. Готовність до опалювального сезону по країні оцінюють у більш як 90%.
  • Також підготували спеціальні пункти обігріву для населення, розробили плани евакуації в разі, якщо неможливо буде швидко відновити критичну інфраструктуру.

Під час ракетної атаки 10 жовтня росіяни уражали енергетичну інфраструктуру України. Під приціл потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.

Через руйнування інфраструктури оператори вимушено обмежують постачання електроенергії в низці регіонів, як-от у Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській і Сумській областях.

Ексдиректорка з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна пояснила, чому застосовують «віялові» відключення, що буде, якщо цього не робити, і чи обов’язково обмежувати постачання споживачам у Києві.


«Укренерго» закликає українців обмежувати споживання вранці, з 8:00 до 11:00, і ввечері, із 17 до 23 години.

Найменший рівень споживання електроенергії – уночі. Саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, умикати бойлери, посудомийки й інші енерговитратні прилади. Удень просять не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.

Що більшим буде споживання, то більше буде обмежень, попереджає «Укренерго».


У Києві погодинні відключення електроенергії запровадили 10 жовтня. Ми розповідали, де дивитися графіки відключень.

Також ми пояснювали, як діяти в разі відключення електроенергії та що варто придбати додому заздалегідь для таких випадків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі