Через руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок ракетних атак оператори вимушено обмежують постачання електроенергії в низці регіонів, як-от у Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській і Сумській областях.

Ексдиректорка з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна пояснила, чому застосовують «віялові» відключення; що буде, якщо цього не робити; і чи обов’язково обмежувати постачання споживачам у Києві.

Навіщо потрібні «віялові» відключення?

«Віялові» відключення застосовують, якщо в енергосистемі виник дефіцит, тобто коли електроенергії виробляють менше, ніж її споживають. Дефіцит призводить до виходу з ладу обладнання й аварій в електромережах.

Щоби не допустити аварій, диспетчер змушений відключати певну частину споживачів. Контрольовані відключення певних вулиць, районів, де немає лікарень й інших критичних об’єктів, допомагають відновити баланс між виробництвом і споживанням.

Якщо багато людей виїхали з країни, чому електроенергії однаково не вистачає?

З початком повномасштабної війни через зупинку промисловості та виїзд мільйонів людей за кордон споживання електроенергії в Україні скоротилося на 30%. Водночас Росія зруйнувала й окупувала третину українських електростанцій, зокрема, найбільшу в Європі Запорізьку АЕС. Ракетні атаки 10–11 жовтня призвели до зупинки ще щонайменше восьми електростанцій і низки підстанцій, тому й виник дефіцит.

Що буде, якщо не застосовувати «віялові» відключення?

Якщо диспетчер вчасно не застосує відключення та продумано не знизить рівень споживання до рівня виробництва, на електричних підстанціях спрацює автоматична система аварійного захисту, яка повністю знеструмить цілі райони або міста. За такого сценарію можливі пошкодження обладнання та серйозні аварії.

Повне знеструмлення енергосистеми країни або її суттєвої частини називається «блекаут». Його супроводжує вихід із ладу електростанцій і великих підстанцій. Ліквідація наслідків такої аварії може зайняти декілька днів або й тижнів. «Віялові» відключення якраз потрібні для того, щоб не допустити блекауту.

Чи обов’язково обмежувати споживання в Києві, чи можна обмежитися іншими регіонами?

Через ракетні атаки РФ дефіцит електроенергії виник по всій країні. Тому відключення застосовують не лише в Києві, а й в інших областях. Київ «живлять» три ТЕЦ на Троєщині, Видубичах і Дарниці, а також перетоки струму з півночі, півдня та заходу. Оскільки київські ТЕЦ зазнали руйнувань унаслідок ракетних ударів, а можливість перетоків зменшилася через удари по підстанціях, у Києві виник дефіцит електроенергії орієнтовно 30–35%.

Чи можна «взяти» електроенергію з Європи?

З 16 березня Україна приєдналася до єдиної енергосистеми з країнами ЄС. Фактично розетки в Польщі, Німеччині та Португалії синхронізовані з розетками в Києві, Харкові й Одесі. У випадку масштабної аварії чи гострого дефіциту Україна може розраховувати на імпорт із ЄС. Однак дефіцит, що виник після атак 10 жовтня, пов’язаний із короткостроковим виходом із ладу обладнання. Щойно енергетики відремонтують зруйновані об’єкти, дефіциту електроенергії в Україні не буде. Це може зайняти приблизно тиждень.


12 жовтня Україна споживає на 6% більше електроенергії, ніж попереднього дня, відзначили в «Укренерго». Оператор закликає українців обмежувати споживання вранці, з 8:00 до 11:00, та ввечері, із 17:00 до 23:00.

Найменший рівень споживання електроенергії – уночі. Саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, умикати бойлери, посудомийки й інші енерговитратні прилади. Удень просять не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.

Що більшим буде споживання, то більше буде обмежень, попереджає «Укренерго».


У Києві погодинні відключення електроенергії запровадили 10 жовтня. Ми розповідали, де дивитися графіки відключень.

Також ми пояснювали, як діяти в разі відключення електроенергії та що варто придбати додому заздалегідь для таких випадків.


Під час ракетної атаки 10 жовтня росіяни уражали енергетичну інфраструктуру України. Під приціл потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Укренерго»