Компанія «Укренерго» підготувала відповіді на питання, які найчастіше ставлять споживачі через відключеннями електроенергії.

Навіщо обмежувати постачання електрики

Ракетні удари РФ спрямовані на те, щоб розбалансувати й зруйнувати об’єднану енергосистему України. Обмеження застосовують тоді, коли диспетчери бачать, що в певний регіон не можна доставити обсяг електроенергії, відповідний рівню споживання, пояснюють у компанії.

Першою причиною може бути дефіцит потужності: у конкретний момент електроенергії виробляється менше, ніж може спожити населення й бізнес. Другою причиною може бути пошкодження: електромережі не можуть нести підвищене навантаження.

«Якщо в такий момент не застосовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися й у мережі станеться аварія», – кажуть в «Укренерго».

Щоб це не відбулося, диспетчери «Укренерго» кажуть операторам розподільчих мереж (обленерго), на який обсяг потужності треба знизити споживання (наприклад, 100 МВт або 200 МВт з 9:00 до 12:00). Обленерго мають зробити це оперативно.

Де дізнатися графік відключень для населеного пункту чи вулиці

Графік відключень визначають обленерго, вони й мають повідомляти, кого й на скільки відключать від світла.

Посилання на сайти обленерго за регіонами можна подивитися тут або тут.

В «Укренерго» зазначили, що вже працюють над тим, щоб допомогти обленерго зробити графіки обмеження споживання «більш зрозумілими й передбачуваними».

Що відбувається, коли в мене відключили світло

У цей час фахівці ремонтують пошкоджені обстрілами магістральні мережі й підстанції.

«Також, можливо, що саме в цей момент через ушкодження певних електростанцій є дефіцит їх потужності в мережі саме вашого регіону. А інші регіони не можуть поділитися потужністю через те, що їхні мережі також пошкоджені ракетними ударами й ударами дронів», – додали в «Укренерго».

Водночас у компанії зазначили, що енергосистема України працює стабільно. Якби не російські атаки, «Укренерго» могло б назвати дату, коли відключення закінчаться, але це залежить не від них.

Який ефект від добровільного обмеження, до якого закликають енергетики

Ощадливе споживання електроенергії може допомогти уникнути примусових відключень. Що менше споживання, то менша необхідність застосувати відключення.

«Навіть невеликий відсоток економії допомагає енергетикам забезпечувати стале балансування енергосистеми. Без свідомої економії відновлення електромереж енергетиками буде більш тривалим», – сказали в «Укренерго».


Росія з 10 жовтня атакує українські обʼєкти енергетики. Через це «Укренерго» час від часу застосовує аварійні відключення й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (уранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).


Ми вже пояснювали, як працюють «віялові» відключення світла що буде, якщо цього не робити.

Також ми пояснювали, як діяти в разі відключення електроенергії й що варто придбати додому заздалегідь для таких випадків.


Компанія ДТЕК запустила чат-бот, у якому можна перевірити відключення електроенергії за своєю адресою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі