Поряд із 130-річним особняком Барбана на вулиці Обсерваторній в Києві, поблизу Львівської площі, почалися будівельні роботи, повідомляє організація «Мапа Реновації».

Історичну будівлю опорядили зеленою тканиною, а у дворі проводили земляні роботи, за даними активістів, працювала важка техніка.

На ділянці працює важка техніка. Фото: Антон Корчагін

Хоча останніми днями поряд з будівлею «затишшя», повідомили The Village Україна у «Мапі Реновації».

Будинок завісили зеленою тканиною
Фото: Ксенія Пальцун

З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень». Забудовник має містобудівні умови та обмеження на нову споруду до 26,5 метрів заввишки, дозвіл від ДАБІ, право оренди земельної ділянки.

На об’єкті немає будівельного паркану та інформаційного стенду, що є порушенням.

Київська архітектурна студія Kramall Studio робила проєкт житлового комплексу з паркінгом для ділянки на Обсерваторній, 6, але невідомо, чи цей проєкт є актуальним і саме його збираються реалізовувати.

Проєкт ЖК на вулиці Обсерваторній, 6. Візуалізації: Kramall Studio

Охоронного статусу будівля на Обсерваторній не має, але вона розташована на території пам'ятки археології місцевого значення «Культурний шар Копирева кінця» та в межах центрального історичного ареалу Києва. Це означає, що на будь-які будівельні роботи на цій території потрібне погодження Мінкульту та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Активісти звернулися до цих відомств з проханням відправити інспекторів для огляду будівництва.

Так будинок виглядав до того, як його заховали під тканину. Фото: Ксенія Пальцун

Особняк Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Є зразком житла середнього класу із цегляним декором. У 2015 році Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень пропонував внести цей будинок до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Власниками садиби до 1917 року були: титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В'ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944-1945 pоках тут мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. Починаючи з 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі