Рух «Чесно» порахував, які міста витратили найбільше на святкування Нового року: подарунки дітям, монтаж ялинок, організацію святкових заходів, декорації й облаштування фотозон.

Найбільше грошей на святкування виділили Запоріжжя й Одеса – 10,5 та 12,7 мільйона гривень відповідно. У розрахунку на одного міського жителя – це 12-14 гривень.

Головна ялинка в Одесі (фото: Одеська міська рада)

У Києві святкування вийшли дешевшими для містян, оскільки до створення новорічних локацій долучився бізнес. З міського бюджету виділили 5,25 мільйона гривень.

На Софійській площі святкові заходи організовує президент Folk Ukraine Ігор Добруцький. За його словами, ялинка та декорації коштують 25–27 мільйонів гривень.

Ялинка на Софійській площі в Києві (фото: Folk Ukraine)

Найдешевшим виявилося святкування в Тернополі, Львові, Полтаві й Івано-Франківську. У розрахунку на одного мешканця – менш як 1,5 гривень.

Скільки міста витратили на святкування

Одеса – 12,7 мільйона

Запоріжжя – 10,5 мільйона

Вінниця – 7 мільйонів

Київ – 5,25 мільйона

Херсон – близько 3 мільйонів

Рівне – 3 мільйони

Чернівці – 2 мільйони

Ужгород, Суми, Житомир – 1,5 мільйона

Чернігів – понад мільйон

Луцьк – 754 тисячі

Івано-Франківськ – 428,4 тисячі

Львів – 242 тисячі

Тернопіль – 199 тисяч

Головна ялинка в Луцьку (Фото: Луцька міська рада)

За даними «Чесно», витрати на новорічні святкування в більшості міст у 2021-му зросли проти минулого року. Наприклад, у Запоріжжі витрати зросли в 17 разів, у Вінниці – у 14, у Херсоні – більш як у 30 разів. Менше витратили цьогоріч лише в Полтаві та Луцьку.

У «Чесно» пояснюють, що розмір витрат значною мірою залежить від того, чи залишилися в міст ялинки й декорації з минулих років.

Наприклад, в Івано-Франківську ялинку придбали у 2017 році, декор – у 2018-му. Тому цьогоріч витрати передбачили лише на урочисте відкриття ялинок і проведення новорічного фестивалю.


Головну ялинку країни на Софійській площі в Києві засвітили 18 грудня. Також 19 грудня почала роботу прогулянкова ковзанка на Контрактовій.

У Києві та у передмісті уже працюють такі новорічні локації: Roshen Winter Village біля станції метро «Деміївська», «Зимова країна» на ВДНГ, «Хеппі місто» на «Даринку» біля метро «Лісова», «Резиденція Доброчара» в «Добропарку» під Києвом, містечко на Банковій із ковзанкою та фудкортами, «сімейна» новорічна локація з резиденції святого Миколая у парку Шевченка.

Крім того, святкові ялинки відкривають у кожному районі міста.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Folk Ukraine