Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду поновив заборону на введення в експлуатацію «будинку-монстра» (на вулиці Нижній Вал, 27–29) на Подолі.

Колегія суддів скасувала ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 8 червня 2021 року, яка фактично дозволяла вводити його в експлуатацію. Скаргу  подавала Київрада.

«Будинок-монстр» на Подолі, Київ. Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Компанія «Пателі Лізинг» планувала збудувати на Нижньому Валу будинок на вісім поверхів. Утім 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

Справа щодо незаконної надбудови «будинку-монстра» на Подолі розглядається в судах із 2014 року. Наприкінці 2019 року Господарський суд Києва постановив знести чотири верхніх поверхи. Але згодом апеляційний суд, не розглядаючи справу по суті, це рішення суду першої інстанції скасував, а справу закрив, обґрунтовуючи це тим, що справа не господарська, а адміністративна. Верховний Суд повернув справу в апеляційну інстанцію. Але апеляційний суд у жовтні 2020 року вдруге закрив справу як негосподарську, на цей раз назвавши її цивільною. У січні 2021 року Верховний Суд вирішив поновити справу.

Паралельно триває ще судовий процес стосовно законності введення в експлуатацію будівлі на вулиці Нижній Вал, 27–29. Коли Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) відмовилася видавати забудовнику «Пателі Лізинг» сертифікат готовності, компанія звернулася до суду. У листопаді 2020 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав ДАБІ видати забудовнику сертифікат. Але в березні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд частково скасував це рішення й зобов’язав ДАБІ розглянути документи повторно. У червні 2021 року Північний апеляційний господарський суд Києва скасував заборону на введення в експлуатацію будинка на вулиці Нижній Вал, 27–29. Це рішення підтвердив і Верховний Суд у червні 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі