Верховний Суд вирішив поновити справу щодо знесення надбудови на будинку в Києві за адресою Нижній Вал, 27–29. Про це The Village Україна повідомила активістка Катерина Бутко, яка була на засіданні.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував рішення апеляційного суду про закриття справи щодо верхніх поверхів «будинку-монстра». Колегія визнала, що справа є господарською, а не цивільною, як стверджувала апеляційна інстанція. Тепер справу мають передати до Північного апеляційного господарського суду, якому доведеться розглядати питання по суті зі всіма доказами (поки що жодного разу це не відбулося).

«Апеляція вже закривала цю справу двічі. Один раз вона заявила, що справа є адміністративною, а не господарською. І касація скасувала це рішення. Потім апеляція заявила, що справа є цивільною. Тепер касація знову скасувала це рішення. Відповідно, уже більше не залишилося інстанцій, куди можна було б відправити цю справу, не залишилося судів, куди можна скинути це рішення. Тому апеляції доведеться розглядати справу по суті», – пояснила Катерина Бутко в коментарі The Village Україна.

Але активістка допускає, що апеляційний суд стане на сторону забудовника.

«Враховуючи те, що апеляція вже двічі абсолютно безпідставно закривала цю справу, у мене є побоювання, що ця інстанція є достатньо лояльною до забудовника. Відповідно, є імовірним програш в апеляції. Але в будь-якому разі рішення апеляції не кінець, далі завжди слово за касацією», – додала вона.

«Будинок-монстр» на Подолі, Київ. Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Компанія «Пателі Лізинг» планувала збудувати на Нижньому Валу будинок на вісім поверхів. Утім 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

Справа щодо незаконної надбудови «будинку-монстра» на Подолі розглядається в судах з 2014 року. Наприкінці 2019 року Господарський суд Києва постановив знести чотири верхніх поверхи. Але згодом апеляційний суд, не розглядаючи справу по суті, це рішення суду першої інстанції скасував, а справу закрив, обґрунтовуючи це тим, що справа не господарська, а адміністративна. Верховний Суд повернув справу в апеляційну інстанцію. Але апеляційний суд у жовтні 2020 року вдруге закрив справу як негосподарську, на цей раз назвавши її цивільною.

Паралельно триває ще один судовий процес стосовно законності введення в експлуатацію будівлі на вулиці Нижній Вал, 27–29. Коли Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) відмовилася видавати забудовнику «Пателі Лізинг» сертифікат готовності, компанія звернулася до суду. У листопаді 2020 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав ДАБІ видати забудовнику сертифікат. Але Шостий апеляційний адміністративний суд 11 січня 2021 року відкрив справу щодо цього рішення – попереду розгляд апеляційної скарги.

Детальніше про те, що відбувається в судах щодо надбудови та введення в експлуатацію «будинку-монстра» на Подолі, читайте тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі