Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) видати забудовнику «будинку-монстра» на Подолі (Нижній Вал 27-29) сертифікат готовності. Про це пише видання «Наші гроші» з посиланням на рішення суду.

Сертифікат готовності – це документ, який свідчить, що будівництво повністю завершене, а споруда готова до експлуатації. Є фінальним документом у введенні в експлуатацію будівлі. 

Забудовник, компанія «Пателі Лізинг», звернулась у ДАБІ щодо сертифіката готовності будівлі, але отримала відмову через відсутність необхідних документів. Тому подала позов до Окружного адмінсуду.

Суд визначив, що під час відмови ДАБІ не пояснила, яких саме документів не було надано для видачі сертифіката. Водночас єдиним необхідним документом для видачі сертифіката є акт готовності об’єкта до експлуатації, пояснюють у суді.

Додають, що забудовник «Пателі Лізинг» має такий акт і надав його ДАБІ, тож сертифікат про готовність будинку має бути виданий. Також суд просить внести відповідні відомості до держреєстру.

«Будинок-монстр» на Подолі / Анна Бобирєва для The Village Україна

Компанія «Пателі Лізинг», відповідальна за будівництво на вулиці Нижній Вал, 2729, планувала звести будівлю на 8 поверхів. Утім 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

 У листопаді 2019 року Господарський суд Києва зобовязав ЗНЕСТИ ЧОТИРИ ОСТАННІ ПОВЕРХИ будинку. Та забудовник з рішенням не згодний і заявив, що подасть апеляцію, а зайві поверхи зносити не буде.

 У лютому 2020 року Північний апеляційний господарський суд скасував заборону на введення в експлуатацію «будинку-монстра» на Подолі. Суд також виніс рішення, що справа не належить до юрисдикції господарського суду та вирішив передати її на розгляд в Окружний адміністративний суд міста Києва. А в червні 2020-го суд поновив справу про незаконну надбудову на будівлі.

Ось тут The Village Україна пояснює, що порушує «будинок-монстр» на Подолі, і чи реально демонтувати зайві поверхи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі


Фото й ОбкладинкаАнна Бобирєва для The Village Україна